Vid lunchtid lördag 9 december larmades polisen till en adress i Norrahammar sedan det kommit larm om att en man i 30-årsåldern blivit misshandlad.

När polis och ambulans kom till platsen konstaterade de att offret hade fått stickskador på överkroppen. En man i 25-årsåldern greps på platsen, och polisen inledde en förundersökning om försök till mord.

Vårdades på sjukhus

I början av januari åtalades mannen vid Jönköpings tingsrätt. Där framkom det att han trängde sig in i bostaden och försökte döda den utsatte genom att utdela flera hugg eller stick som träffade i bålen, ryggen samt i armen. Mannen ådrog sig sårskador, fick luft i lungsäcken samt en stötskada på lungan.

Annons

Han vårdades på sjukhus i sex dagar med anledning av de fysiska skadorna och senare var han inlagd i nio dagar eftersom han mådde dåligt.

25-åringen erkände delar av händelseförloppet men nekade till mordförsök.

Inte haft uppsåt att döda

Nu döms mannen till två års fängelse av Jönköpings tingsrätt. Rätten väljer att gå mot åklagarens linje och dömer honom för grov misshandel i stället för mordförsök.

Rätten menar att mannen inte hade uppsåt att döda och att han hade svårt att behärska sig eftersom han var narkotikapåverkad.

Mannen döms även för ofredande, grov stöld, skadegörelse och ringa narkotikabrott. Mannen gjorde sig skyldig till brott i samband med att han skulle lämna ett urinprov på polishuset. Efteråt att ha kissat i en burk kastade han burken på en arrestvakt som fick urin i ansiktet.

Han ska dessutom betala skadestånd på sammanlagt 60 000 kronor till de drabbade. Han frikänns däremot från åtalspunkterna som rör misshandel, försök till grov misshandel, olaga hot och bedrägeri.