Annons

Tidigt 1990-tal hade Lennart ”Pillo” Svensson aldrig suttit bakom en häst, men så sponsrade han ett lopp på travbanan i Halmstad och det ingick bland annat att sponsorerna skulle få testa att köra tillsammans med en kusk. En tur räckte för att Pillo skulle bli helt biten.
– Sonen sa ”pappa, ska vi köpa en andel i en häst?”. ”Aldrig i livet sa jag, inte köper jag en leksak för att någon annan ska få leka med den”, berättar Pillo och skrattar.
Så han lärde sig att köra. Han köpte sin första häst som hette Superb Hörda, som var uppfödd på en gård utanför Herrestad, och började tävla. Superb Hörda sprang in över 600 000 kronor under sin karriär med en nybörjarkusk.

Lyckas inte med alla
I dag har Pillo elva hästar tillsammans med sambon Jessica Flodin. De köper in travare som av någon anledning inte anses hålla måttet eller har drabbats av skada, som ägare och tränare inte har lust att vänta ut. Hos Pillo och Jessica får de den tiden.
– Somliga lyckas vi med, andra inte, säger Pillo och rycker på axlarna.
Tidigare hyrde de stall av Försvaret men när det blev tal om att lägga egna pengar för att rusta någon annans stall, så började de tänka. Till slut bestämde de sig för att bygga ett eget stall och förresten, varför inte en bostad till dem själva också så att de slapp hålla på att åka fram och tillbaka till hästarna.
För ganska precis ett år sedan körde skogsmaskinerna in på tomten, som ligger granne med travbanan. Efter mycket slit kunde de flytta hästarna redan i mars. De allra flesta av dem går ute året om i hagar och verkar stortrivas med det.
– Ibland vill vi att de ska stå kvar i stallet en stund och torka men de vill bara ut, berättar Jessica.
– Det finns många fördelar med lösdrift, tycker Pillo.
– Ja, det känns nästan tryggare att ha dem ute, tycker Jessica.

Ännu mera arbete
För några veckor sedan levererades huset och nu väntar ännu mera arbete.
– Men i april ska det vara färdigt, säger Pillo bestämt.
Vid sidan av husbygge ska även hästarna ha sitt, men det blir tyvärr inte så mycket som de hade önskat trots att travbanan ligger runt knuten.
– Två pass i veckan hinner vi med men jag skulle vilja hinna med något mer, säger Jessica.
– Ändå har vi kört in 200 000 kronor det sista halvåret. Det får man vara nöjd med, säger Pillo.
Men hur orkar ni med allting?
– Det här är en dröm som går i uppfyllelse. Då är det inte jobbigt, säger Jessica.