Kylan klarar fåglarna oftast men när naturen blir snötäckt kan det vara svårt att hitta mat och vatten. 
Det finns många myter om fågelmatning, bland annat den om att om man en gång har börjat mata så måste man fortsätta. Det stämmer inte riktigt. Fåglar har vingar och förflyttar sig för att hitta mat.
– Det är klart att det är en fördel om man fullföljer men det är inte så att det gör något om det blir ett uppehåll, säger Leif Thörne, medlem i Jönköpings fågelklubb. 

Vad äter fåglarna?

Hampfrö, solrosfrö, havre, brödbitar, vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö, bokollon, ekollon..

Vad äter fåglarna?

Hampfrö, solrosfrö, havre, brödbitar, vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö, bokollon, ekollon, hasselnötter, osaltade jordnötter, talg, ister, späck, kokosfett, äpple, päron, banan, rönnbär och oxelbär.

Ge en trygg plats
Leif tycker att det är bra om man ger fåglarna en trygg plats där de inte är för exploaterade för omgivningen. Speciellt när det gäller småfåglarna. Och man bör undvika att lägga maten så att fåglarna måste sitta i den för att komma åt.
– Det kan bli en smittspridning. Det ska gå att hålla rent så att det inte blir mängder med spillning i maten.

Näringsrika frön
Det finns viss föda som man kan undvika att ge till fåglar. Framförallt ska man inte ge fåglarna mögligt bröd. Möglig mat gör fåglarna sjuka. Inte heller för salta saker då tillgången till vatten kan vara dålig. Till småfåglarna är det ultimata näringsrika frön som solrosfrön och hampfrön. 

– En del fåglar vill plocka maten från marken och en del äter gärna ur automater. Det är också trevligt att se vad man kan locka fram om man bjuder på en varierad kost, säger Leif Thörne.
– Talgbollar och fettsvålar kan man hänga upp i träden, men klä in fettsvål i hönsnät, det gillar mesar att hacka på. 
Om man inte vill locka fram andra djur så som råttor och möss kan man tänka på att placera maten högre upp, speciellt om det handlar om kött.