Annons

ED:s naturelev Björn har nått Sverigefinal i EUSO (European Union Science Olympiad). Tävlingen är uppbyggd som en lagtävling där tre elever samarbetar för att lösa praktiska, laborativa uppgifter som blandar biologi, fysik och kemi.

Inför olympiaden 2017 har det organiserats en uttagningstävling som riktat sig till elever som börjat i åk 9 i grundskolan eller åk 1 på gymnasiet hösten 2016.

Final i Stockholm

Annons

Det är cirka 3500 elever som deltagit i tävlingen i Sverige och av dem går 12 gymnasieelever till riksfinal i Stockholm i 28-29 januari. Naturleven Björn är alltså en av dessa tolv, med övriga representanter från sju andra orter i Sverige. Hamnar Björn bland de tre bästa i Sverigefinalen går han vidare till den internationella EUSO-finalen i Köpenhamn i maj 2017.

I kemitävlingen Kemiolympiaden har flera av Erik Dahlbergsgymnasiets naturelever gjort fina resultat i den svenska deltävling 1.

Fortsätter i vår

Från årskurs två har natureleven Tahsin nått det fjärde bästa resultatet på Sverigenivå och från årskurs 1 har natureleven Sofia presterat i nivå med de 10 bästa resultaten.

Tävlingen fortsätter under våren då det avgörs om ED-eleverna kvalificerar sig för det svenska landslaget i kemi och får tävla vidare i Nakhon Pathom, Thailand, i sommar.