Annons

I medborgarförslaget från kvinnan har det påtalats att det är ett problem att använda plastkonfetti i de kommunala parkerna. Det anses vara svårt att städa bort samtidigt som det lätt sprids i miljön.

”Plastkonfettin riskerar att malas till bitar av gräsklipparen och kan då hamna i magen på olika djur och kanske slutligen i våra magar”, skriver kvinnan i medborgarförslaget.

Enligt kvinnan skulle ett förbud mot plastkonfetti förhindra spridning av mikroplaster i naturen.

Miljö- och hälsokontoret skriver i ett yttrande till politikerna att de ser positivt på intentionerna i medborgarförslaget. De tror att en spridning av plastkonfetti skulle kunna förhindras genom att det ställs krav på arrangörer i olika sammanhang.

Hälsan påverkas negativt

Jönköpings kommun föreslås ställa krav på att arrangörerna bara bedriver aktiviteter som inte aktivt bidrar till att miljön skräpas ner. Det påpekas att både miljö och människors hälsa påverkas negativt av nedskräpning. Nedskräpning är dessutom förbjudet.

Annons

Miljö- och hälsoskyddskontoret har i dag inte tillsyn över arrangemang, men är aktiva när det gäller aktiviteter för att åtgärda nedskräpning.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app