Annons

Reaktionerna har varit många efter att Centerpartiet meddelat att de tänker sig ett styre i Jönköpings kommun som består av Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna och Liberalerna.

– Det känns som partierna tycker att huvudsaken är att stänga Sverigedemokraterna ute. Det är viktigare än att bedriva sin egna politik. Jag har inte så mycket mer kommentarer till detta. Men det känns ju inte som det här styret med C, L, S och MP kommer att vara starkare än ett alliansstyre, sa Kristian Aronsson (SD) under tisdagen.

”Viss bestörtning”

Moderaterna satt i gruppmöte under tisdagskvällen och diskuterade då Centerpartiets utspel, som damp ner som en bomb för partiet under tisdagen.

Annons

– Jag kan ju tycka att efter tolv års samarbete, att Centerpartiet kunde informera oss först innan man går ut i media och berättar hur man tänkt sig, sa kommunalråd Peter Jutterström (M) till Jnytt under tisdagen.

Efter mötet konstaterar Peter Jutterström att Moderaterna under mötet bara konstaterat fakta och att nya möten är inbokade.

– Reaktionerna bland Moderaterna var viss bestörtning eftersom vi inte ens påbörjat en diskussion om politiken och dess innehåll för kommande mandatperiod. När man inte vet det kan man tycka att det är konstigt att begära ”skilsmässa”. Det borde vara det politiska innehållet och det inflytande man kan få för dina hjärtefrågor som ska fälla avgörandet. Men det blir icke så denna gång, säger Peter Jutterström.

”Politiskt självmord”

Det var också blandade reaktioner bland Jnytts läsare.

”Både Liberalerna och Centern begår politiskt självmord, mest på det nationella planet. Nu vet vi ju att det finns tre block; högern, vänstern och kappvändarna. De som la sin röst på C och L la dem nog inte för en sosseregering. Snart är de schackmatt vid ett nyval. Då trillar Liberalerna ur riksdagen och Centern backar ett antal procent. Den stora vinnaren blir KD som plockar många av C och L:s svekröster”, skriver signaturen ”Ziggy” i Jnytts kommentarsfält.

”Personligen röstade jag på Centern i kommun valet just på grund av att de var öppna för blocköverskridande samarbeten. Detta låter perfekt”, menar däremot ”Sven”.

”Tycker detta kohalande ska få ett slut och politikerna ska acceptera vad invånarna har bestämt. Så snart valet är över friskriver man sig for tidigare löften”, anser ”Hannes”.

”Ytterst märkligt”

Några har reagerat på att Centerpartiets lösning skulle stänga Sverigedemokraterna ute.

”Röstar själv inte på SD, men håller med om att det är ytterst märkligt att inte respektera 1,2 miljoner människors vilja. Känns inte vidare demokratiskt”, skriver ”Steven”.

”Det här är inte demokrati”, tycker ”Knallen”.

”Men den koalition skulle ju innebära att folk med olika åsikter sätter sig ner och samtalar. SD är långt ifrån alla partier åsiktsmässigt, förutom M och KD. Det är lättare för C att samarbeta med S än med SD, så då är det klart de väljer S”, konstaterar ”Maths”.

”Det är inte så att en röst på C blir S. Möjligtvis kan det efter förhandlingar och kompromisser bli så att några av Centerpartiets politiska förslag blir verklighet, några av Liberalernas förslag blir verklighet och några av Socialdemokraternas förslagen blir verklighet. Politik och demokrati har alltid handlat om kompromisser och överenskommelser, vilket innebär att alla partier får göra avkall på politiska förslag, skriver ”Mikael”.

Så reagerade partierna efter C:s utspel

Moderaterna: ”Men hallå, varför har ni inte hört av sig till oss?”, var kommunalrådet ..

Så reagerade partierna efter C:s utspel

Moderaterna: ”Men hallå, varför har ni inte hört av sig till oss?”, var kommunalrådet Peter Jutterströms första reaktion.

Kristdemokraterna: Kommunalråd Andreas Sturesson (KD) har sagt till SVT Nyheter Jönköping att han är mycket besviken på Centerpartiets utspel.

Liberalerna: ”Alliansen dör väl i samband med att de gör så här. Då får vi ta med oss det och diskutera internt vad vi ska göra”, har Liberalernas förstanamn David Gerson sagt.

Socialdemokraterna: Ser positivt på ett blocköverskridande samarbete.

Vänsterpartiet: Vänsterpartiet har sagt till jp.se att man vid ett mittenstyre inte kan förlita sig på att V stöttar deras politik.

Miljöpartiet: MP ska enligt jp.se vara glad över att Centerpartiet har tagit klivit över till andra sidan och tror att det går att hitta lösningar tillsammans med Liberalerna också.

Sverigedemokraterna: Uppges vara vana vid att de andra partierna stänger dem ute, men ställer sig frågande till att Centern hellre går vänsterut än att hålla ihop Alliansen.