Annons

Den senaste tiden har det skett väldigt många stölder där gärningspersonerna riktat in sig på att ta sig in i äldres bostäder. Nu går polisen ut och varnar och försöker sprida kunskap om hur gärningspersonerna beter sig då de försöker tränga sig in.

21 anmälningar om stölder hos äldre kom in mellan den 21.-28 november, de senaste dagarna har ännu fler kommit in, bland annat från Forserum och Gränna. Mycket tyder på att det är någon form av liga som ligger bakom för tillvägagångssättet är oftast väldigt likt.

- Det rör sig om en eller två kvinnor som är väldigt påstridiga och har en anledning till att de vill komma in i personens bostad. Väl inne söker de efter smycken eller kontanter som de plockar på sig, säger Rolf Abrahamsson, inspektör i lokalpolisområde södra Vätterbygden.

Annons

Den senaste tidens anmälningar visar att det oftast handlar om att kvinnan ber om att få fylla en vattenflaska eller utger sig för att vara läkarstudent som ska ge massage.

- Mycket talar för att det finns en koppling mellan de här anmälningarna. Signalement och tillvägagångssätt är väldigt likt samtidigt som vi ser att det är många drabbade på kort tid i samma område, säger Rolf Abrahamsson.

"Ring direkt"

Den som får besök av kvinnorna eller tror sig se dem begå brott uppmanas att direkt höra av sig till polisen via 112. Den som i efterhand vill anmäla ett brott gör det via 114 14. Detaljer är viktiga, så tänk på signalement, eventuella fordon, registreringsnummer och liknande, säger Abrahamsson.

- Tyvärr ser vi att det kan finnas en skam hos den som drabbas vilket kan innebära att brottet inte anmäls. För att vi ska få en så bra bild som möjligt över hur de här personerna rör sig är det av yttersta vikt att vi så snabbt som möjligt får information, anmäl alltid, säger Rolf Abrahamsson.

Polisen menar att bästa sättet att skydda sig är att helt enkelt att inte öppna för någon man inte känner.

- Öppna inte för okända människor. De här personerna har i flera fall trängt sig på när de haft möjlighet, säger Rolf Abrahamsson. Det kan låta hårt men bästa sättet att motverka detta är att vara beredd. Det är inte otrevligt att möta nya personer med en sund skepsis.