– Vi är jättenöjda från förbundets sida. Vi har även haft en utvärdering med Svenska Fotbollförbundet och stämt av med ledningen från de olika nationerna. Alla är nöjda och tycker att det har flutit på bra, ett exempel på det är att förbundskapten Tomas Turesson tackade oss, han var väldigt nöjd, säger Axel Nyqvist, arrangemangsansvarig på Smålands Fotbollförbund.

”Kunde lockat fler”

EM-kvalturneringen arrangerades av Smålands Fotbollförbund med hjälp av samarbetsföreningarna Husqvarna FF, Mariebo IK, IK Tord och Norrahammars IK. De sex matcherna spelades på Stadsparksvallen och Vapenvallen.

– Vi visste att det skulle vara svårt att locka publik till matcherna där Sverige inte spelade. Vi hade ett mål att snitta över 400 per match, och det kom vi över i alla fall. Sveriges matcher snittade 700 åskådare, och det kom 1 500 till sista matchen mot Italien, konstaterar Nyqvist.

Annons

Känner ni att ni nådde ut till den lokala publiken?

– Vi kunde ha lockat fler. Men vi ville i första hand få dit ungdomslagen och nästa generations fotbollsspelare, och det kom väldigt mycket ungdomslag. Den icke-fotbollsintresserade visste kanske inte att det var EM-kval i stan, men det är samtidigt en kostnadsfråga att satsa mycket på marknadsföring.

Vann två matcher

Ett EM-kval av det här slaget är det största arrangemanget på herrsidan som kan hamna i Jönköping med tanke på arenasituationen.

– Vi vill självklart söka fler evenemang, inte minst eftersom vi har fått väldigt bra betyg uppifrån. Sedan har vi inte bara Jönköping att ta hänsyn till utan hela Småland, säger Axel Nyqvist.

Sportsligt vann Sverige två av tre matcher, vilket gav avancemang till nästa kvalsteg.