Annons

”En cirkus utan elefanter är som en sommar utan sol.” Ja så sent som 2014 annonserade Cirkus Maximun på detta sätt. Av de cirkusar som turnerar i Sverige är Cirkus Maximun den cirkus som längst höll kvar vid föreställningar med elefanter. Cirkusen beslöt att från och med i år 2016 får det vara slut med deras sydafrikanska elefanter. Därmed kan vi nog fastslå att bilder liknande dagens är att betrakta som historiska.

Ovanlig syn

Annons

När kan det ha varit kortet är taget? Vi kan fastställa att det är efter 1943, då uppfördes Handelsbankens byggnad till vänster. Jag skulle nog drista mig till en gissning på sent 40-tal. Att det skulle vara 50-tal är i och för sig möjligt, någon minnesgod och skarpsynt läsare kan kanske rätta mig. Vi kan absolut konstatera att det är flaggdag, för man flaggar inte på officiella stänger bara för att det är cirkus i stan. Folk synes dock uppskatta den ensamma elefantens promenad genom stadens gator.

Var befinner vi oss? Ja alla ser att det är början på Östra Storgatan, alla gator på öster i Jönköping börjar vid kanalen. På väster börjar också alla gator vid kanalen. Hur jag vet det? Det är bara att följa hur de är numrerade!

Gick från Talavid

På 10-poäng. Vi lämnar plats där mången ed har svurits och mycken dynga släppts ut i vår fagra Vättern. Ja, skämt åsido elefanten har stigit av tåget som all cirkusmaterial kom med förr i tiden och har nu att förpassa sig gående till platsen för uppträdandet. All avlastning av tyngre material från tåg skedde vid lokstallarna vid Talavid. Det är som bekant en plats där vi smålänningar svurit våra kungar vår trohet och där låg även utloppet för avlopp från den Västra stadsdelen. Så småningom byggdes där Västra avloppsstationen, som numera fungerar som pumpstation och pumpar allt eländet till Simsholmen för rening.

Framme

På 9-poäng. Vi är på väg till plats som inte finns, men där det fordom hållits en och annan marknad. Ja återigen så är svaret rätt enkelt om man kan sin historia. Jag har tidigare skrivit om cirkusplatser i staden och ni som läst eller läser denna artikel kan konstatera att de första cirkusarna kom till södra delen av staden. Men denna stackars ensamma varelse är på väg till Oxabacken. Visserligen får vi senare en cirkusplats vid Odengatan, men vid denna tid var det Oxabacken som gällde. Det var en öppen plats framför A 6:s stora kanslibyggnad och jag hade för mig att jag tidigare skrivit om denna plats. Hur jag än letar hittar jag ingen artikel, så då fick jag plötsligen ett uppslag till en artikel till.