Annons

Det var i början av mars förra året som eleven tog strupgrepp på rektorn på skolan så att hon fick en blödning på struplocket.

Rektorn och kuratorn skulle ha ett möte med eleven med anledning av en tidigare händelse på skolan då eleven hotat en lärare. Han ska ha uppträtt hotfullt och respektlöst mot såväl lärare som elever. Han ska även ha blivit polisanmäld tidigare för incidenter på skolan och även avstängd en kort period.

Svårt att svälja

Mötet avslutades med att eleven blev avstängd från skolan en vecka och eleven ska då ha blivit arg och sagt att han skulle hoppa av skolan.

Rektorn upptäckte senare att eleven inte alls lämnat skolan som han blivit tillsagd att göra utan satt vid ett skruvstäd och pressade sönder flera metallrör. De bestämde sig för att prata på rektorns arbetsrum. De pratade om den tidigare incidenten då eleven hotat en lärare, men rektorn kände inte att samtalet ledde någon vart.

Annons

Då ska eleven ha rest sig upp, stirrat på rektorn och tagit struptag på henne. Enligt rektorn ska han ha tryckt till rejält så att hon fick ont i strupen och han ska även ha dunkat hennes huvud i väggen flera gånger. Själv vågade hon inte göra motstånd både för att hon inte ville provocera honom, men också för att hon blev rädd.

Efteråt fick rektorn besöka Länssjukhuset Ryhov för att få sina skador dokumenterade och hon ska ha beskrivits som mycket tagen av vad som hänt. Förutom en blödning på struplocket ska hon haft mycket svårt att svälja i flera veckor efteråt.

Saknade impulskontroll

Eleven ska av flera personer ha beskrivits som någon som kan gå från att vara helt lugn till att få ett hett temperament och att han saknar impulskontroll.

Efter misshandeln av rektorn ska eleven ha blivit avstängd resten av terminen och missade därmed sin examen.

Rektorn ska ha tänkt mycket på händelsen efteråt och hon ska både ha varit orolig för sin egen del, men också känt en oro för en lärare som tidigare hotats av eleven. Eleven ska nämligen ha synts till i en bil på skolans parkering trots att han blivit avstängd.

Eleven dömdes mot sitt nekande till en månads fängelse för våld mot tjänsteman.

dom