Annons

Mellan klockan 10 och 13 har arbetsgivare funnits på plats på Bäckadalsgymnasiet för att rekrytera sommarjobbare. På plats fanns bland annat bemanningsföretag inom lager, kontor och industri. Det var köer redan innan klockan 10 och sedan flöt det på.

- Jag får en gåshudskänsla. Denna idé har funnits länge, att företag ska komma hit. Jag tog kontakt med rektorn och vi skapade en mötesplats för matchning där jobb kan förmedlas, säger Anki Söderström, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Jönköping.

- Oavsett vilket program eleverna går ska det finnas ett jobb för alla här. Det är jätteroligt att se så många här. Vi ser vikten av att mötas och samla branscher. Vi behöver fler mötesplatser, något vi exempelvis planerar på Asecs, fortsätter hon.

Både elever och företag hyllar konceptet

Ashraf och Ahman går i tvåan och pluggar el. Båda två har tidigare haft feriepraktik, men är nu ute efter mer.

Annons

- Jag är här och söker extrajobb. Jag vill hellre tjäna lite pengar än att sitta arbetslös, jag har sökt flera jobb och vi får se om jag får något, säger Ashraf.

- Jag söker lite vad som helst. Jag tycker detta är jättebra, det kan innebära en bra start på arbetslivet, resonerar Ahman.

Ett av företagen som hade personal på plats var bemanningsföretaget Söder & co. De var där för att hitta lämpliga kandidater till sina kunder. Dessutom hoppas de att ungdomarna som får sommarjobb även får fast anställning.

- Det är är otroligt bra. Vi märker svårigheter med att få ungdomar att söka sig hit, vi får komma till dem istället, säger Martina Peterson från företaget.

Har det varit någon aspirant i er monter?

- Ja, det har det. Det har kommit elever kontinuerligt och det rullar på. Det är sällan vi står här ensamma.

Ashraf och Ahman var två av eleverna som tittade förbi.
Foto: Erik Boström

Martina Peterson var nöjd med dagen.
Foto: Erik Boström