Det är sista året på gymnasiet och det är nu som eleverna får chansen att visa vad de lärt sig i sitt gymnasiearbete. På den naturvetenskapliga linjen på Per Brahegymnasiet har ett tiotal elever fått chansen att arbeta tillsammans med Stockholms universitet.

Fältstudier

Under ledning av professorer från universitet, får eleverna åka på fältstudier för att samla in data till gymnasiearbetet. Arbetet ska vara kopplat till aktuell forskning på universitetet.

– Det ger en unik chans att få insikt i forskarvärlden. Det är genom Henrik Swärd, en av våra lärare som forskar på universitet, som vi fått kontakter, säger Josefine Erlandsson, Förstelärare i biologi och naturvetenskap på Per Brahegymnasiet.

Giftig färg

Anna Ringqvist är en av eleverna som fått chansen att delta i samarbetet. I hennes gymnasiearbete har hon undersökt bottenslammet i olika hamnar för att se hur höga halter med gift från båtbottenfärg som finns.

Annons

– Det har varit jättekul. Samarbetet har fungerat väldigt bra, säger Anna Ringqvist.

– Eleverna har visat enorm entusiasm för det här. Jag upplever att de känner att det är mer betydelsefullt att arbeta på det här sättet. Att det blir mer på riktigt än att det bara hamnar i rättningshögen hos en lärare, säger Josefine Erlandsson.

Större resor

Per Brahegymnasiet är en av sju skolor i Sverige som fått erbjudandet att göra samarbetet. Årets treor har fått göra resor inom Sverige för att samla in data, men nästa år väntas projektet bli större.

– Vi räknar med att det kanske blir femton elever i stället för tio. Sen blir det lite större och mer spektakulära resor som exempelvis Skottland, säger Josefine Erlandsson.

Linn Åkerlund, Jonna Lewinie och Lovisa Schelin går andra året på den naturvetenskapliga linjen. Till hösten väntas en resa till Skottland för en fältstudie.

– Det ska bli spännande, det blir något helt nytt. Det ska bli väldigt kul att få använda allt man lärt sig till något som är praktiskt, säger Anna Schelin.