Annons

I 40 år har Elmia drivit lantbruksmässan på Elmia och i år var det dags för jubileum när Maskin & Fält arrangerades. Mässan pågår från onsdag till lördag och väntas locka mellan 15 000 - 20 000 besökare som vill lära sig mer om lantbrukets maskiner och teknikutmaningar.
Maria Lindsäth, projektledare för Elmia Lantbruk Maskin & Fält, säger till Jnytt att det är tuffa tider för många i branschen.

Färre jobbar inom lantbruket
– Det är jättekul att vara här och fira 40-årsjubileumet, säger Maria Lindsäth som dock uttrycker oro för branschen.
– Vi tror på färre besökare än tidigare år tyvärr om man ser på utvecklingen i branschen. Det är färre och färre som jobbar inom lantbruket och då speglar det av sig på mässan.
Hon menar att det finns en oro i branschen bland maskinföretagarna som det inte har gått så bra för den senaste tiden.
– Den minsta hallen här på Elmia har vi stängt och det är ett 50-tal färre företag som är med och ställer ut.

Vad är viktigt att satsa på i branschen framöver?
– Man måste få upp lönsamheten och få igång den positiva spiralen. Får man upp lönsamheten så gynnar det investeringsförmågan och lantbrukarna känner att de kan satsa och köpa nya maskiner och bygga nytt. Det har varit några år nu när det varit tungt för många grenar av lantbruket, både gris- mjölk- och spannmålsodlare har haft tuffa perioder och då går investeringsviljan ner och det drabbar hela branschen, säger Maria Lindsäth som menar att mässan diskuterar med branschen hur Elmia kan möta upp eventuellt nya behov som finns när branschfolket ska mötas.
– Vi vill följa behovet och lyssnar på vad branschen säger.