Klockan 2.01 under natten mellan onsdag och torsdag inkom larm om en brand i flerfamiljshus med omfattande rökspridning på Kärrhöksgatan på Råslätt söder om Jönköping.

Räddningsstyrkor från Jönköping, Huskvarna, Norrahammar och Bankeryd har varit på plats tillsammans med ambulans och polis.

– Det var en omfattande lägenhetsbrand i ett studentboende. Det var en kraftig brand, det brann ut på båda sidor av huset, säger räddningstjänstens insatsledare Göran Melin.

Själva branden, som var i en större lägenhet, var släckt efter ungefär en timme och hela byggnaden utrymdes.

Inlagda för vård

Två personer hoppade från byggnaden, varav en fångades upp av räddningstjänsten i en uppblåsbar madrass, och två personer som evakuerades via maskinstegbil.

– Sedan gick rökdykare in och släckte själva branden. En lägenhet är rejält brandskadad och det har spridit sig rök till en annan lägenhet, säger Melin.

Annons

Räddningstjänsten uppmanade att alla som kände av att de blivit skadade eller påverkade av branden, skulle kontakta ambulanspersonalen för hjälp.

Totalt elva personer, tio studenter och en väktare, har förts till Länssjukhuset Ryhov. Enligt en kommuniké därifrån är en student allvarligt skadad och inlagd på intensivvårdsavdelningen. Läget beskrevs först som kritiskt, men vid tiotiden meddelades det att tillståndet är allvarligt men stabilt.

Två personer är måttligt skadade och inlagda för vård, medan åtta personer är lindrigt skadade och observeras på sjukhuset.

Inlett förundersökning

I nuläget har boende i tre av fyra trappuppgångar kunnat flytta in igen. Arbetet fortsätter med rökevakuering och saneringen av en vattenläcka som uppstått i byggnaden.

"Flertalet utrymda härbärgeras just nu i en närliggande samlingslokal. Psykosocialt omhändertagande är påbörjat av drabbade", skriver räddningstjänsten i ett pressmeddelande.

– Hela fastigheten utrymdes spontant av hyresgästerna. Nu är det ett trapphus där det inte går att bo i nuläget, och det innebär att ett 30-tal boende påverkas, säger Melin.

Ett område har varit avspärrat efter att släckningsarbetet avslutats. En kriminalteknisk undersökning inleddes under förmiddagen.

– Vi har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet, exakt vad det är för grund till det beslutet vet jag inte, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen region Öst.

Det är ännu oklart vad som orsakade branden.

– Vi kommer att vara kvar hela dagen, vi kommer tillsammans med ett saneringsbolag ta hand om vatten och sådana saker. Sedan kommer det att bli viss kontroll över natten, säger Göran Melin.

JnyttTV. Se film från nattens brand och den gemensamma presskonferensen med Vätterhem, räddningstjänst, polis och Jönköping University.

Vet du mer? Har du bilder eller film? Maila Jnytt!

Relaterat: "Chockstämning - var skrik och panik"
Relaterat: JU hyllar hjälpsamma studenter
Relaterat: Lämnade in kundvagn med kläder