Annons

En polis i Jönköping drabbades under natten till söndag av någon form av attack mot sin bostad. Exakt vad som hände och varför kommer att utredas men händelsen är i nuläget rubricerad som grov mordbrand. Under måndagen letade polisen fortfarande efter vittnen till händelsen.

– Är det riktat mot hans yrkesroll är det en attack mot hela Polismyndigheten och det kommer vi aldrig acceptera, säger rikspolischef Anders Thornberg, i ett pressmeddelande.

– Vi har pratat med den utsatta polisen. Han och hans familj mår efter omständigheterna bra och vårt fokus ligger nu på att de ska få det stöd de behöver, säger Lennart Leijon, chef för polisområde Jönköping, i ett pressmeddelande.

Annons

Till Sveriges Radio Jönköping säger han att polisen har viss information att jobba vidare med och att de lägger stora resurser på ärendet.

– Vi famlar inte fullständigt i mörker. Men just nu behöver vi mer information från vittnen och andra för att komma vidare, säger Lennart Leijon till P4 Jönköping.

Ser allvarligt på händelsen

Utredningen av händelsen är bara i ett inledande skede men polisen uppger att det finns tecken på att det var den drabbade polisens yrkesroll som förövarna vände sig mot, men kanske inte mot just den enskilda polismannen.

– Det står "ACAB" på väggen på fastigheten, "All cops are bastards", nånting som används av kriminella riktat mot polisen. Men just den här polisen är inte i yttre tjänst så jag har svårt att se att det är han som person som var målet, utan det var nog mer riktat mot polisen. Men det är lite oklart just nu, det får vi utreda, säger Lennart Leijon till radion.

Polismyndigheten ser allvarligt på händelsen och ett intensivt utredningsarbete pågår för att gripa och lagföra den eller de som står bakom det.

– Nu är vi fortfarande inte klara med utredningen men vi kan aldrig låta den här formen av våld mot en polisanställd bli normaliserat. Polisyrket är utsatt när du är i tjänst men om det visar sig att någon har tagit sin konflikt hem till den här polisens bostad och hans familj så är det att anse som exceptionellt allvarligt, säger Ulrika Herbst, chef för polisregion Öst.

Polisens tekniker genomförde under helgen en teknisk undersökning i bostaden. Bland annat ska det utredas om det förelåg någon spridningsrisk. Föremålet som kastades in skapade rökutveckling men enligt de första uppgifterna har det inte brunnit i bostaden.

”Upprörd och arg”

– Jag blir både upprörd och arg när jag hör att en av våra anställda i region Öst utsatts för ett grovt brott i sin bostad. Mina tankar går först och främst till honom och hans familj. Men den utsatta polisen står inte ensam i detta. Är det riktat mot hans yrkesroll är det en attack mot hela Polismyndigheten och det kommer vi aldrig acceptera. Jag har kontakt med regionpolischefen i Öst för att försäkra mig om att de har de resurser som krävs för att vi ska gripa och lagföra de skyldiga, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Utredningen kommer att fortsätta under veckan.