Bussförarens dag, som inträffar den 18 mars, är en ganska ny företeelse men i år valde Keolis att uppmärksamma bussförarna lite extra när de kom till jobbet.

– När jag kom till jobbet hade det satts upp ballonger och jag blev bjuden på kaffe och bulle. Det var trevligt, säger Conny Scheibe, som var på väg till Tokarp med en av bussarna som trafikerade linje tre.

Roligt initiativ

Johan Nordfjäll, pressekreterare på Keolis Sverige, berättar att det var en busschaufför som själv anmälde att den 18 mars skulle bli Bussförarens dag.

– Dagen har bara firats i tre-fyra år. För vår del firar vi det genom att bjuda på fika och uppmärksamma dagen på våra depåer. Förhoppningsvis hälsar resenärerna också extra glatt på förarna när de kliver på bussen, säger Johan Nordfjäll.

Behövs en egen dag för bussförarna?

– Jag tycker att det är ett roligt initiativ som lägger extra fokus på förarna. Men det är inte bara bussförarna som får kollektivtrafiken att flyta, det är mekaniker och flera andra tjänster som krävs för att allt ska gå ihop.

”Är trevlig”

Flera Jönköpingsbor som Jnytt pratade med tyckte också att dagen var ett roligt initiativ, även om de flesta inte kände till dagen.

– Busschaufförerna förtjänar en egen dag. De är så skickliga och trevliga, säger Johanna Rosenlind, som åker buss två-tre gånger per dag.

Hon gillar att åka buss då hon upplever det som lugnt och ett sätt att kunna göra saker som hon annars inte kan göra då hon kör bil.

Mary Melqvist är en annan resenär som också åker buss regelbundet.

– Jag åker buss nästan varje dag. Jag tycker att bussförarna är bra då de alltid säger hej när jag kliver på. Alla yrkesfolk som serverar andra förtjänar en egen dag, säger hon.