Annons

Förra veckan lyckades jag ställa till det totalt. Jag letade efter en gränd, Roddaregränd, men mina ögon hade spelat mig ett spratt. Jag letade de facto efter Riddaregränd. Strunt i det, min ”Roddaregränd” låg där Riddaregränd låg, det vill säga på Öster. I dag skall vi ut och leta efter en byggnad som jag konfronterades med dagligen från den 5 maj 1962 till de 17 mars 1963. Konstigt att man minns vissa datum så exakt, men inte kan komma ihåg en gränd.

Ballonghallen vid Ikea

Annons

Byggnaden går under namnet Ballonghallen. Var låg den? Det vet jag, på A 6 övningsområde. Jag såg den nästan varje dag ett helt år men var aldrig inne i den. Omsatt till dagens kommersiella centrum, var låg den då? Tar man ett äldre vykort som visar en flygbild över området och lägger en moderna Googlekarta över den hamnar vi någonstans i bakkant av IKEA:s anläggning på A 6. Det är alltid svårt att placera äldre byggnader i nyare områden, där hela gatubilden har ändrats. Men vi säger öster om IKEA.

Vad är då en Ballonghall? Det jag spontant kommer att tänka på är den hall som Samuel Andrèe byggde på Svalbard för sin ballong Örnen, där de förvarade den uppblåst i avvaktan på lämpliga vindar. Det är dock inte en sådan Ballonghall vi hade i Jönköping. Dessutom har jag vid ett flertal tillfällen spelat fotboll på vintrarna i en Ballonghall på Hagavallen i Jönköping. Ett ”gummitält” som hölls uppe av en pump som pumpade in luft så att ett övertryck rådde. På marken gruset från Hagavallen och man kunde träna inomhus på vintern. En liknande hall fanns faktiskt i Gränna, men med ett riktigt trägolv, där det praktiserades bland annat tennis och även där har jag sparkat på en och annan boll. Men ack, vår Ballonghall på A6 var inte avsedd för fysiska aktiviterer.

Militärens byggnad

Nej vår Ballonghall var en satsning från 1930-talet, då artilleriet utvecklades och man tog moderna hjälpmedel såsom luftballonger till sin hjälp. Artilleriet behöver ha ett hjälpmedel som ger dem möjlighet att övertyga sig om att granaten de skickar iväg i någon mån kommer i närheten av målet. Det är nu ballongen kommer in. De ballonger vi talar om som användes vid eldledning var stationära ballonger, de flög med andra ord inte omkring med vinden utan var fästa vid marken. Ballonger för detta system såg ut som en cigarr och kallades följaktligen cigarrballongen eller dess officiella beteckning var ballong Captif.

Sparade pengar

Dessa var förankrade i ett spel i marken och fördes upp eller ner beroende på läget. De var försedda med ett eget ”gasverk”, men det var dyrt att framställa gas på detta vis. Därför släppte man inte ut gasen när övningen var slutförd inom A 6:s övningsområde utan ballongen fick behålla sin uppsvällda form. Den blev naturligtvis skrymmande och därför byggdes denna gigantiska byggnad. När övningen var slut, släpades ballong med sitt innehåll in i huset och kunde sedan tas ut nästa dag och bara kompletteringsfyllas. Hallen kom till under ballongernas glansperiod inom artilleriet vilken var 1930-talet. Så småningom kom artilleriflyg att ersätta ballongerna och idag behövs varken ballonger eller flyg för att fastställa var granaterna slår ner. Hur det går till vet jag inte men jag citerar Gösta Ekman. ”Tusan vet hur det går till men det är något elektroniskt. Huset försvinner någon gång på 1960-talet.

Lennart Lindberg

Äldre bild

Jönköpings museum

Ny bild

Lennart Lindberg