Annons

Sven Ingemarsson föddes i Flahult 1879 och bodde och hade sin mottagning där i sin stuga ända till sin död 1956. Flera medlemmar i familjen sysslade också med naturläkarkonst, men Flahultarn var nog den mest namnkunnige av dem. Receptet på ”supen” och örtsalvan, som gjorde honom så känd, hade han t.ex. ärvt av sin far.
Flahultarns mottagning var öppen två – tre dagar i veckan. Priset för en behandling ökade med tiden från 25 öre till 5 kronor. Av mera bemedlade personer kunde han i slutet av sin karriär ta upp till 50 kronor. Han anlitades för en mängd olika åkommor, från bölder, blodförgiftning, eksem till arm- och benbrott.

Annons

Åtalades för kvacksalveri
En enda gång var han åtalad för kvacksalveri, i oktober 1917. Rättegången drog ut på tiden, antagligen för att Ingemarsson aldrig infann sig personligen till förhandlingarna utan skickade ombud. Dom föll inte förrän 1918. Han dömdes till 250 kronor i böter och till att betala rättegångskostnaderna på ca 150 kronor.

Åkte långt för mirakelsalva
Min mamma hade bensår och ”flickorna” i hennes syjunta tjatade om att ett besök hos Flahutarn skulle kunna bota henne. Hon hade en väninna som lät sig övertalas att följa med på tåget en lördagsmorgon från Hamnstationen i Jönköping och sedan med taxi i den branta backen upp till Flahult från stationen i Norrahammar. Damerna fick vänta en god stund, men när det sedan blev mammas tur bad Ingemarsson väninnan sitta kvar i väntrummet. Han ville uppenbarligen inte ha några vittnen till vilka mediciner och metoder han använde. Mamma fick salvan med sig i taxin till stationen. Jag misstänker att de båda väninnorna hade med sig ett smörgåspaket som de åt på hemresan på Norrahammars station. Bensåren läktes hyggligt de första veckorna, när hon fick benen regelbundet insmorda, men efter fem – sex veckor stoppade läkningsprocessen.

Gav namn åt gator
När Flahultarn dog var det hushållerskans bror som tog hand om salvor, recept och råvaror med mera. Konkurrerande salvor fanns i marknaden ett tag efter Ingemarssons död, t ex Skillingarydssalvan.
Den nämnd som sätter namn på nya gator och vägar har lånat uttryck med anknytning till Flahultarn i den näraliggande nya villabebyggelsen t.ex. Läkeörtsvägen, Botarevägen, Salvestigen.

Källor:
Lennart Gustavsson: Tabergs Bergslag år 2000 och 2009
Malin Joakimson: Flahultarn. En småländsk botare.