Annons

Ryan Binns spelade ungdomsfotboll i den engelska proffsklubben Burton Albion. När han fyllde 18 tog han den något ovanliga flytten norrut, till Sverige. Efter en säsong i Norrköpingslaget IF Sylvia, och två säsonger i Linköping City värvades han av Issa Iskander till Husqvarna FF inför förra säsongen.

När vi sätter oss för intervjun på en träbänk vid Vapenvallens omklädningsrum säger materialförvaltaren Peter Nykvist skämtsamt att vi borde prata svenska och flinar mot Ryan Binns. Engelsmannen berättar, på engelska, att han hans svenska blir allt bättre och att han förstår det mesta som sägs.

- Läsa är svårast. Om någon ger mig ett papper med bokstäver och annat på så är det svårt att sätta ihop bokstäverna för att det ska låta på rätt sätt. Om någon skulle läsa upp det förstår jag nog, men steget från att förstå till att kunna läsa är svårt.

Annons

- Det har hjälpt att bo med min flickvän och jag har sagt att jag vill sätta svenskan så vi försöker prata det hemma. Jag är omringad av folk som pratar svenska och det tvingar mig att prata svenska också, men problemet är att svenskar gärna vill träna upp sin engelska med mig. Så det är inte sällan det blir så istället, fortsätter han och skrattar till.

Ryan Binns är Husqvarna FF:s bästa målskytt i söderettan. En rejäl scenförändring från förra året då han inte lyckades ta en ordinarie plats i laget.

- Detta är nog min bästa säsong någonsin i Sverige. Det är stor skillnad från förra året, jag kom hit sent, bara någon vecka innan säsongsstart och jag visste att det skulle bli svårt att slå sig in i laget. Vi hade många bra spelare och jag såg den säsongen som ett år där jag skulle lära mig så mycket som möjligt. Jag jobbade dessutom mycket på min styrka och kondition.

- När jag åkte hem efter förra säsongen sa jag till mig själv att nästa år kommer bli annorlunda. Den största skillnaden är att Benjamin (Westman) kommit in när Mohammed (Ali Khan) lämnade. Det känns som Benjamin har förtroende för mig och det är en stor bonus, jag får bra självförtroende och kan göra det jag är bäst på.

Spelar gärna vidare utanför England

Hans mål med fotbollskarriären är som för de allra flesta spelare att nå så hög nivå som möjligt. Han berättar att det inte nödvändigtvis måste vara i England utan spelar gärna i andra delar av världen också.

Jag får för mig att många engelska spelare stannar i England, har jag fel?

- Traditionellt har du nog rätt. Men nu på slutet har allt fler börjat blicka ut över horisonten och börjat upptäcka andra delar av fotbollsvärlden. Det är många spelare som stannar hemma, det är bekvämare och närmare familjen. Men mot slutet har allt fler kontaktat mig och undrar hur jag ser på mitt beslut att flytta. Jag säger alltid att det är det bästa beslutet jag tagit och att jag har fått nya perspektiv på saker, jag har träffat många härliga personer och fått uppleva svensk kultur. Jag kommer aldrig ångra mitt val.

Var det ett svårt val?

- Det var svårt. Jag slutade skolan och två dagar senare flög jag iväg. Sylvia kontaktade mig i slutet av 2013, så jag hade ett halvår på mig att ta ett beslut. Jag och min familj pratade mycket om det, men ju längre tiden gick ju svårare blev det. Till slut kände vi att det var det rätta, och det är ju inte speciellt långt hem. Det var svårt att vara 18 och flytta till ett nytt land, helt utan koll på språket. Nu är det mycket lättare och min familj kommer hit och utforskar Sverige när de kan.

"Väldigt spänd inför lördag"

Det är ofrånkomligt. Intervjun glider in på vad som är den stora fotbollssnackisen i både Sverige och England, lördagens VM-kvartsfinal.

- Jag är väldigt spänd. Jag tror det kommer bli en riktigt bra match, Sverige har verkligen imponerat och har en bra defensiv. England har en bra offensiv, så det kommer bli en väldigt intressant match.

- Jag kommer såklart heja på England, men om Sverige skulle vinna så håller jag på dem under resten av turneringen. Jag tror att laget som vinner har en god möjlighet att gå till final, och då kan allt hända. Men det kommer bli intressant och roligt att se hur alla i laget kommer reagera mot mig efter matchen.

Han har följt VM-slutspelet både via svenska tv-sändningar och engelska tidningsartiklar. Han suckar till lite när han nämner det sistnämnda.

- England är England med allt vad det innebär och att detta kommer bli vårt år, så låter det varje år och så kommer hashtaggen "It's coming home" (Engelsmännens sätt att säga att de kommer vinna VM och på så sätt ta hem fotbollen. reds. anm.) Men nu har jag kunnat titta på matcher i svensk tv också och de har ett annat perspektiv när de analyserar matcherna. Det är annorlunda, men jag har uppskattat att titta på VM här.

Hur går snacket i England, tas segern ut i förskott?

- Det finns utan tvekan en respekt för Sverige. Vi vet från tidigare möten att det blir en bra match och senast vann ju ni när Zlatan hade show. Die hard-fansen i England säger såklart som alltid att vi kommer vinna och står bakom laget, precis som svenska fans tror att Sverige kommer vinna. Men det finns en respekt. Även om vi, såklart, hoppas att vi kommer krossa er, skrattar 22-åringen och håller med om att engelsmännen känns mer ödmjuka än vanligt, trots den senare tidens upptrappning av självförtroendet.

- Absolut. När vi såg truppen Gareth (Southgate) tog ut tänkte vi att detta är nog inte den bästa vi har haft, det var många unga spelare och förväntningarna var lägre än vanligt. Det var annorlunda mot hur det brukar vara från tidigare då vi sagt att vi har ett bra lag och borde vinna hela tiden. Men spelarna har steppat upp. Pickford har steppat upp, Kane har vara sanslöst bra. Men det är lite svårt att säga exakt hur snacket går, jag pratar inte med de där hemma dagligen. Även om den generella känslan nu när vi sett vad laget kan göra är att vi kan gå hela vägen.

Kommer fotbollen hem i sommar?

- Haha, det är svårt att säga nu. Jag vill vara ödmjuk så jag inte behöver äta upp mina ord på lördag. Men om du frågar mig igen efter matchen kan svaret nog bli annorlunda.