Annons

Tre råd från säkerhetsexperten

1. Spärra din postadress – Hos Svensk Adressändring kan du enkelt och kostnadsfritt låsa ..

Tre råd från säkerhetsexperten

1. Spärra din postadress – Hos Svensk Adressändring kan du enkelt och kostnadsfritt låsa din postadress med tjänsten Adresslåset. Med Bank-ID låser du din adress så att ingen annan än du kan eftersända, adressändra och lagra posten. Det är även viktigt att spärra folkbokföringsadressen vilket kan göras hos Skatteverket.

2. Eftersänd post – Det är viktigt att ha uppsikt över posten, även när man är på semester. Ett enkelt sätt är att beställa tillfällig eftersändning till lantstället.

3. Postvakt – Om man tar hjälp av någon att hämta in posten se då till att det görs regelbundet och att personen ifråga öppnar posten så att eventuella bedrägerier upptäcks i tid.

Till sommaren kommer mer än hälften, 55 procent, av Jönköpingsborna att resa bort. Men det är relativt få, bara 14 procent, som brukar oroa sig för att deras bostad står tom. Bland de som åker bort är många, 69 procent, oroliga för inbrott i bostaden och vidtar någon typ av försiktighetsåtgärd (60 procent).

Annons

De vanligaste åtgärderna är att låta någon hämta posten (88 procent), se till att någon vårdar och vattnar krukväxter (70 procent) eller att ha larm på sin bostad (53 procent). Samtidigt svarar ingen att det finns oro för att någon ska komma åt deras post, trots att det kan leda till allvarliga konsekvenser. Det visar en årlig undersökning som Svensk Adressändring gjort tillsammans med Novus.

Fler bedrägerier än inbrott

Enligt Dick Malmlund, säkerhetsexpert för Svensk Adressändring, är det inte i första hand bostadsinbrott som Jönköpingsborna bör oroa sig över. Under perioden januari till maj i år inträffade 881 identitetsbedrägerier i polisregion Öst samtidigt som det under samma period skedde 348 bostadsinbrott.

– De allra flesta oroar sig för bostadsinbrott, men det är faktiskt ett betydligt mer ovanligt brott än identitetsbedrägerier som har ökat kraftigt de senaste åren. För den här nya sortens brottslighet är tillgången till andras post ofta central, säger Malmlund i en kommentar.

Post som blir liggande i brevlådan kan enligt Malmlund utnyttjas av bedragare på en rad olika sätt. I första hand är de ute efter att komma över kreditansökningar, kreditkort och avier på varor som har beställts. I andra hand alla fakturor, påminnelser och kravbrev som kräver tillgång till posten. Oftast upptäckts ID-kapningar långt efter att de inträffat. Under de senaste åren har antalet anmälda ID-kapningar ökat kraftigt efter sommarmånaderna.

”Såg en tydlig ökning”

– Under 2018 såg vi en tydlig ökning i anmälda identitetsbedrägerier i september och oktober, alltså ett par månader efter semestrarna. Det tar ofta tid innan man inser att man drabbats. Därför är det extra viktigt att vara proaktiv, säger Malmlund.

Att låta någon ta hand om posten är det vanligaste sättet att skydda sig på (64 procent). Men enligt Dick Malmlund räcker inte det inte alltid.

– Att ha en granne som postvakt är bättre än inte göra något, men ofta blir posten liggandes några dagar i brevlådan innan den hämtas. Om det skall vara någon vits med att ta in posten ska den också öppnas så att man direkt ser om något konstigt kommit, säger han.

Kännedomen om identitetsbedrägerier och hur man kan skydda sig är låg. Ingen av Jönköpingsborna oroar sig för att någon ska komma åt deras post, vilket ofta är kopplat till ID-kapningar. Enligt undersökningen vidtar 39 procent inga försiktighetsåtgärder alls för att skydda sin bostad eller post när de är bortresta.

– Det känns onödigt att ID-kapningar drabbar så många när det är så enkelt att spärra sin adress eller eftersända posten i semestertider, säger Carin Andersson, vd på Svensk Adressändring.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app