Annons

Erik Edman, med rötterna i Habo, ledde scenprogrammet på superettans upptaktsträff tillsammans med C Mores kommentator Daniel Kristiansson.

Entusiasmen som Edman känner inför den stundande säsongen går inte att ta miste på.

– Jag vet inte om det har funnits en mer intressant serie, och det spetsas ytterligare av det nya tv-avtalet nästa år, konstaterar han.

Halmstad fick de flestas favorittips på upptaktsträffen med J-Södra, Öster och Örgryte som främsta utmanare. Den bilden delar Erik Edman.

– Det finns fyra-fem lag som kan vinna serien. Halmstad sticker ut, de har en intressant mix som kan bli riktigt bra. Jag måste också ha dem som favorit även om alla andra säger det.

”Inte haft uttalad målskytt”

Vad gör superettan så oviss i dina ögon?

Annons

– Det beror på att det är serien mellan allsvenskan och division 1. Eftersom det inför varje säsong kommer lag både upp- och nedifrån är det alltid en ruljangs med lag. Det blir mer definitivt för lag som åker ur superettan eftersom man på något sätt lämnar elitfotbollen då.

J-Södra hade ett mycket motigt 2018 men tippas hamna betydligt högre upp i tabellen i år.

– J-Södra bygger om en del och har ett jätteintressant lag. Det är en av klubbarna som ska vara med där uppe och fightas. Det känns som att Brännström (Andreas, tränaren) har velat börja bygga om. Han har gjort det bra och fått med sig resultaten, och det skapar någon form av trovärdighet.

För att vara ett topplag krävs dock att någon gör målen. I fjol vann ytterbacken Alexander Jallow den interna skytteligan på sina sex fullträffar.

– De två senaste åren har man inte haft någon uttalad målskytt. Det är viktigt att man har det så att motståndarna känner ytterligare ett hot. Nu har (Jakob) Orlov gjort några mål på försäsongen och (Fabio) Gama har sett jättebra ut framåt, säger Edman.

Håller koll

I sin roll som expertkommentator ser Edman många allsvenska matcher på plats, och han håller även relativt god koll på J-Södras framfart.

– Jag följer laget men ska inte säga att jag tittar jättemycket. Jag har bott på samma gata som Jesper Svensson, och jag är glad när han gör det bra.

Erik Edman tycker att Jönköping som stad ska ha ett allsvenskt fotbollslag.

– Under åren i allsvenskan märktes det tydligt i snacket på stan att man kan spela fotboll även här. Det har varit väldigt mycket hockey i Jönköping och det kan vara bra med något annat också. När jag växte upp spelade J-Södra i division 4 och jag var med och mötte dem när jag spelade i Habo IF, så klubben har tagit stora kliv sedan dess, säger han.

JnyttTV: Hör vad Andreas Brännström säger om upptaktsträffen.