Annons

Under måndagens möte i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden gällde en av punkterna feriepraktik för ungdomar under jullovet.

- Vi har fått i uppdrag från kommunfullmäktige att ordna praktikplatser till ungdomar under jullovet, och arbetsmarknadsavdelningen hade lite tankar idag som jag tycker lät bra. Och det var de beslutade vi om idag också, säger Bengt Regné (M) ordförande i nämnden till Jnytt.

Riktas mot elever i nian

Tanken är att praktiken ska rikta sig mot elever i årskurs nio. Under våren i nian är det dags för gymnasieval, och det är för närvarande en utmaning för kommunen att locka elever till vård, omsorg och äldrevården. Därför ska feriepraktiken under jullovet enbart vara riktad dit.

- Tanken är att vi förlägger praktiken på äldreboenden med den inriktningen. I samverkan med kommunens studievägledare tar vi ut 50 elever. Det ska vara elever som inte bestämt sig än, men som kan tänka sig ett sådant yrke. De ska få chansen att prova på, menar Regné.

Annons

Vad är det du tycker låter bra?

- Jag tycker det är bra att fånga upp de elever som eventuellt kan vara intresserade. Att de får prova på, det är bra för kommunen för att säkerställa att det finns kompetens.

Bengt Regnér vill inte säga att detta är något helt nytt i Jönköping, men han påstår sig inte känna igen att det varit någon liknande satsning i kommunen tidigare. Feriepraktiken sträcker sig från den 27 december 2017 till den 5 januari 2018. Ersättningen för den som genomför 42 timmars feriepraktik är 980 kronor.

Bilden är en temabild.
Foto: ADAM IHSE / TT