Annons

I år är det 100 år sedan folkmordet i Seyfo där omkring tre miljoner människor miste livet.
Många av dem var assyrier. I dag anordnades det fackeltåg på flera olika orter i Sverige för att dels hedra de som föll offer, men också för att belysa och uppmärksamma folkmordet.
Omkring 100 personer samlades vid Hovrättstorget för att tillsammans vandra mot Rådhusparken.
En av dem som var på Rådhusparken var Socialdemokraterna Ilan de Basso, han höll ett tal där han pratade om rasism, nazism och förtryck. Han berättade om sin farfar, då tio år, som tvingades att fly från byn där han bodde i samband med folkmordet i Seyfo.

Genomfördes på många ställen
– Sanningen måste tålas och sanningen måste sägas. Det som hände i går förklarar varför saker ser ut som de gör i dag, sa han bland annat i sitt tal.
Fackeltåget genomfördes samtidigt i Stockholm, Göteborg, Linköping, Norrköping och Örebro och man räknade inför tåget att flera tusen personer skulle delta runt om i landet.
Men det är inte bara i Sverige som massakern i Seyfo uppmärksammas, på en rad olika platser runt om i andra länder uppmärksammas det nu att det är hundra år sedan folkmordet.

Många på flykt i världen
Turkiet har genom alla år förnekat att folkmordet på omkring tre miljoner människor, förutom assyrier även armenier och greker.
– Det är 50 miljoner människor på flykt i världen. Till slut kommer frågan hamna i Turkiet, det är dit den måste för att kunna läka såren, men det kräver att omvärlden engagerar sig, säger Ilan de Basso.
Fackeltåget i Jönköping genomfördes av Assyriska föreningarna i Jönköping och Assyriska riksförbundet tillsammans med ABF.