Annons

För snart en månad sedan väcktes åtal mot en man som anses ha gjort sig skyldig till en rad brott i Jönköping med omnejd.

Mannen ska bland annat ha tänt eld på två personbilar som stod parkerade på Råslätt och i Vättersnäs. Enligt räddningstjänsten fanns det en risk för att branden på Råslätt skulle ha spridit sig till andra bilar på parkeringen. Mannen greps samma natt och anhölls senare.

Enligt domen hittades en filt och en flaska med brandfarliga vätskor, och spår efter brännbar vätska hittades på de byxor som mannen hade på sig när han greps.

Mannen hävdar att han hade samma byxor på sig när han lagade sin bil och att han använde ett medel för att lossa hjulmuttrarna när han bytte däck och att han kan ha fått medlet på byxorna när han sprayade.

Annons

Inte trovärdiga

Tingsrätten godtar inte de förklaringarna, som inte ses som trovärdiga eller rimliga.

"Enligt tingsrättens bedömning är X bunden till gärningarna genom den tekniska utredningen, hans DNA på flaskan, spåren av brandfarlig vätska på hans byxor och lappen med bilarnas registreringsnummer. X har även haft möjlighet att anlägga bränderna eftersom han färdades i bil och då han hade tillgång till två fungerande tändare”, skriver tingsrätten i domen.

Mannen döms nu för brott mot knivlagen, två fall av ringa vapenbrott, misshandel, olaga hot, mordbrand, skadegörelse och försök till bedrägeri. Han frikänns däremot för ett fall av misshandel som han åtalats för.

Straffet fastställs till fängelse i två år. Han döms dessutom till att betala drygt 36 000 kronor i skadestånd till två av de drabbade och ett försäkringsbolag. En familjefejd uppges ligga bakom flera av brotten, och mannens ex-fru ska vara en av de drabbade.

Nekat till brott

”Med hänsyn till brottens samlade straffvärde och allvarliga karaktär finner tingsrätten att någon annan påföljd än fängelse inte kan komma ifråga. Några förmildrande omständigheter att beakta vid straffmätningen har inte framkommit”, går det vidare att läsa i domen.

Mannen har suttit häktad sedan 18 februari och ska vara kvar där tills domen vinner laga kraft. I polisförhör har han nekat till brott på alla åtalspunkter.

Domen går att överklaga fram till 30 april.