Annons

Höstlovet är ett av få lov där i stort sett alla barn i landet är lediga samtidigt. Därför är konkurrensen stor om resor till sol och äventyr. Precis som under sommaren är Europas storstäder väldigt eftertraktade med stora ökningar till bland annat Rom jämfört med samma period förra året.

Efter en sommar där USA backade rejält är de nu tillbaka med såväl Miami som New York högt upp på topplistan.

- Innan sommaren ens tagit slut och skolorna börjat märker vi varje år av ett högt tryck på höstlovsresorna. Att få solsäkra en vecka under en av årets minst populära månader är för många en självklarhet. Konkurrensen är stor och priserna sticker snabbt så för den som vill iväg är det dags att börja planera och boka nu.

Många av Europas storstäder har fått ett uppsving. Flera av dessa kan man ju faktiskt även ta tåget till om man känner att man har gott om tid, säger Lina Eklund, PR-specialist Resia i ett pressmeddelande.

Annons

Tillbaka i toppen

Med en svag krona i sommar backade resorna till USA rejält. Till hösten syns ökningar på flera av städerna – Miami + 12 %, New York + 18 % och Los Angeles + 140 %. Orlando, San Francisco, San Diego och Tampa kämpar på längre ner på listan.

Sommarens trend med storstadssemester fortsätter även under höstlovet och på årets topplista syns ökningar till bland annat Rom (+135 %), Barcelona (+ 30 %) och Paris (+7 %). Störst ökningar syns dock utanför topp tio där Dublin klättrar från plats 45 till plats 11 och den stora sommarfavoriten Krakow klättrar från plats 107 till plats 14.

Precis som i vår SIFO-undersökning* tidigare i år är det många typiska sol- och baddestinationer som får stå tillbaka till fördel för resmål som även kan erbjuda, kultur, historia, natur och äventyr. Detta bekräftas till exempel genom den stora ökningen av storstadssemestrar.

Men även på charterlistan händer det saker. Fuerteventura som är en del av Kanarieöarna klättrar och utmanar sina lite mer kända grannöar. På höstlovet syns en ökning hit med hela +120 % och det som främst lockar svenskarna är att det inte känns lika exploaterat som många av grannöarna.

Varmt på höstlovet

Önskemålen kring temperaturer på höstlovsresan skiljer sig såklart men många svenskar är sugna på sol och värme när vinden viner runt knutarna här hemma.

London dominerar topplistan oavsett när på året det gäller. Att London är så populärt har självklart med flygpriser och avstånd att göra. Men staden har även ett otroligt brett utbud av aktiviteter för hela familjen. Harry Potter-upplevelser, äventyr med Shrek, musikaler, shopping, fotboll och massor därtill.

Försäljningen av tågresor går verkligen som tåget och intresset är stort hos såväl barnfamiljer som hos par och äldre. Många platser på topplistorna går att nå med tåg och har man gott om tid är det ett utmärkt sätt att se mer av världen på. Har man kort om tid kan det kanske fungera med flyg ena vägen och tåg den andra? Att resenärerna blivit mer medvetna om sitt klimatavtryck är uppenbart och intresset för tåg fortsätter att öka under höstlovet.

Mest bokade höstlovet

Mest bokade flygresor

London (1)

Miami (2)

New York (3)

Dubai (7)

Rom (ny!..

Mest bokade höstlovet

Mest bokade flygresor

London (1)

Miami (2)

New York (3)

Dubai (7)

Rom (ny!)

Mest bokade charterresor

Las Palmas (1)

Teneriffa (2)

Larnaca (3)

Antalya (4)

Chania (10)

Listorna avser bokningar som gjorts hos Resia under 2019 med avresa från 25 oktober och där man är borta under vecka 44. Inom parentes syns förra årets placering vid samma tidpunkt.

Sol