Annons

Måndagen den 27/11 presenterade Socialdemokraterna och Miljöpartiet en migrationspolitisk överenskommelse där man ger amnesti och uppehållstillstånd för stora grupper vuxna män från Afghanistan utan skyddsbehov. Återigen låter Socialdemokraterna sig utpressas och köras över av ett aktivistiskt och verklighetsfrånvänt Miljöparti med ett väljarstöd på 6,89 % i senaste valet.

Beslutet undergräver både rättvisan och rättssäkerheten i Sveriges migrationspolitik och tilltron till asylsystemet. Man gynnar de som skriker högst och bryter mot lagen på bekostnad av de med större skyddsbehov. Sverige behöver en långsiktig och hållbar migrationspolitik men dagens beslut från den rödgröna regeringen är istället tyvärr ett tydligt avsteg från det. Vad man gör är att man ställer grupp mot grupp istället för att satsa på individuella prövningar – vi Moderater vänder oss emot detta.

Annons

Detta föranleder ett stort antal frågor till företrädare för Socialdemokraterna och Miljöpartiet – nedan några av de kanske mest uppenbara:

1. Varför just denna grupp av asylsökande?

2. Vad sänder detta för signaler i framtiden?

3. Ska inte ett nej vara just ett nej och ett ja ett ja?

4. Leder detta, troliga beslut från regeringen, till att fler människor som fått avslag på sin asylansökan ska börja demonstrera eller hålla sig gömda för att hoppas på en framtida ändring?

5. Kommer staten, fullt ut, att stå för kostnaderna av detta beslut eller kommer även detta att lämpas över på kommunerna?

Mats Green

Riksdagsledamot (M)

Jönköpings län