Annons

I dag skriver vi den 6 juni och det är Nationaldagen sedan 1983. Från och med 1996 är det en salutdag, det skjuts 21 skott, och år 2005 blev det helgdag. Innan det blev nationaldag kallades den 6 juni för Svenska Flaggans dag och som det har det firats sedan 1916. Mitt under brinnande första världskrig kom grosshandlare Nils Ljungren på idén och det skulle firas på Skansen och Stockholms Stadion. Ett fullsatt Stockholms Stadion med kungafamiljen kunde bland annat avnjuta den nyskrivna Sveriges flagga (Flamma stolt från dunkla skyar) av Hugo Alvén.

Tågade genom Jönköping
I Jönköping var vi med från början 1916. I Jönköpings-Posten står att läsa: ”Svenska Flagans dag nästa tisdag kommer i vår stad att celebreras med ett festtåg. Tåget utgår från Jönköpings Regementes kasern (idag Ryhov) och marschvägen blir: Storgatorna, Kapell- Kungs-, Barnarps- Brunns- Kyrko- och Storgatorna.” Både Jönköpings Regementes, (I12) och Artilleriregementets, (A6) musikkårer skulle delta. Dessutom fanns ett batteri från A 6 med kanonvagnar och allt.

Snygga formeringar på Munksjön
När festdagen kom kompletterades programmet med ett stopp i Rådhusparken där parad hölls för fanan och stadsfullmäktiges ordförande A Nordin höll ett kortare tal. Musikkårerna spelade sedan ett antal verk och därefter fortsatte marschen. Under kvällen anordnade roddsällskapen i Jönköping och Huskvarna en eskaderrodd. Det torde ha varit en ansamling av allt man hade i roddbåtsväg i föreningarna som sedan förflyttade sig i någon form av formering på Munksjön.

Annons

Jönköpings-Posten bidrog med en nyskriven vers av Ernst Lindblom. Låt oss nöja oss med sista versen, den visar vilken tid det var.

Dag som är i blågul flagga, som är neutral,
Se vi kärleken till fredens stora ideal.
Skulle vi dock tvingas slå för Sveriges frihet slag.
Gifve, att med seger randas då vår flaggas dag.

Allmänheten uppmanades att flagga och arbetet avslutades på de flesta stället klockan 1200 och full ersättning erhölls för hela arbetsdagen.

Boxning viktigare
Hur firade Jönköpingsborna då Svenska Flaggans dag för 50 år sedan, år 1965? Jo, på Elmia, eftersom det var Pingst och Elmiatider. Se annons. Det intressanta är att eftersom det var inne på området fick man betala entré!! Lite tal, lite militärmusik och flaggutdelning. Flaggutdelning startades redan 1916 av firman Åhlen & Holm, som detta år skänkte 2 000 flaggor till personer som kunde visa att de satt upp en flaggstång under året. Nåväl så många flaggor delades inte ut på Elmia och förövrigt tycks firandet ha passerat obemärkt.
JP har ingen notis i tidningen efter helgen. Däremot noterar JP att en uppvisning i boxning mellan Floyt Patterson och hans bror Raymond drog ett antal hundra betalande åskådare på Rosenlund utanför Elmia samma dag.

Tacka kungen!
Varför firar vi då just den 6 juni? Liksom Norge, som firar syttonde maj på grund av antagandet av en ny grundlag, så firar vi för att den 6 juni 1809 fick vi en ny regeringsform. Dessutom valdes Gustav Vasa den 6 juni 1523 till kung. Vi har dock en bit kvar till det firande som våra broderländer har på sina nationaldagar.

 

Källa
Jönköpings Posten