Annons

För två år sedan, två dagar innan alla hjärtans dag, låg jag i min säng och grät. Samtidigt swipeade jag höger och vänster för första gången. Alla hjärtans dag drev mig till att skaffa Tinder. Sort of. Jag hade nyligen avslutat ett stormigt förhållande och kände mig ensam. Jag minns att jag lyssnade på någon melankolisk låt och riktigt vältrade mig i min ensamhet. Jag var en gnutta dramatisk på den tiden.

Annons

Samtidigt som jag skriver den här krönikan ser jag på en dokumentär på SVT-play. Den heter The Swedish theory of love och handlar i viss mån om just ensamhet. Den berättar om hur det svenska samhället, ända sedan den nya familjevisionen från 1970-talet, skapat ett land fullt av självständiga och oberoende individer. En utveckling som enligt mig är till största del positiv. Men dokumentären belyser även det faktum att hälften av Sveriges hushåll består av människor som bor ensamma, samt att en av fyra människor dör ensamma. Inte så upplyftande.

Den där dagen för två år sedan tog jag mig i kragen och gick till jobbet. Med mig hade jag två kort som jag gjort själv. Kort som jag format till små hjärtan. Jag gav dem till mina två favoritkollegor och de blev så himla glada. I korten hade jag skrivit hur mycket jag tyckte om dem och några timmar senare fick ett klyschigt alla hjärtans dag-gosedjur tillbaka. Vad vet jag. Från deras sida kanske det mest var en sympatipresent - men jag blev lika glad för det. Jag har faktiskt fortfarande kvar den.

Nu för tiden ser jag inte så allvarligt på alla hjärtans dag. Det är upp till var och en om man väljer att fira. Men för somliga, de som är ensamma och känner sig nedstämda, kan dagen vara svår. I stället borde man se dagen som en möjlighet att uppvakta alla man tycker om. Inte bara ens partner eller fling. Eller varför inte fira avsaknaden av partner. Fira dig själv som en självständig individ! För när det kommer till att sprida kärlek är det ingen som borde bli utan, allra minst du själv. En tanke att bära med sig långt efter den 14 februari.

Nu kanske några undrar hur swipeandet gick. Det gick bra. Jag hittade en person, blev kär och är inne på andra året ihop. Så kanske att jag har alla hjärtans dag att tacka för något trots allt.