Annons

Vi har kommit en bit in i december och julpyntet har börjat plockas fram hos många. Har du en liten valp är det spännande med nya saker som dyker upp på bord och bänkar.

– Vi vet redan nu att minst ett par hundra hundar kommer att drabbas av förgiftning under kommande helger och vill påminna om riskerna, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Paketsnören kan för en hund eller katt se roligt ut och helt plötsligt har det åkt ner i magen. Sådana saker kan sätta sig i djurets tarm. Kräkningar, uttorkning och slöhet är tecken på att något kan ha fastnat och då är det viktigt att snabbt bege sig till en veterinär.

En julgran är inte helt ovanligt att man har hemma och då är det bra om julkulorna inte är av glas - för djurens trampdynors skull. De flesta som lever med katt i familjen vet också att katter gillar att dricka vatten på alla andra ställen än just i sin vattenskål. Tänk därför på att inte tillsätta exempelvis gödningsmedel eller något annat som kan vara skadligt i julgransvattnet.

Annons

Man ska vara medveten om att om katten visar intresse för ffa julgransdekorationer kanske inte lämpligt att ha glitter i granen, säger Catarina Eliasson, veterinär på Anicura i Jönköping.

– Man får använda sunt förnuft. Känna sitt djur så gott det går. Visar katten stort intresse för granen, ja, då kanske man ska undvika gran, men annars tycker jag det räcker med att vara observant.

Så är det dags för julmat kanske. Julbordet är uppdukat med väldigt mycket godsaker. Även hundar och katter känner nog att det vankas extra mycket gott. Men det finns några nej när det gäller mat till djuren.

Choklad, lök, russin, vindruvor och saffran kan orsaka förgiftning och är sånt som många djurskyddsorganisationer och veterinärer avråder ifrån.

– Var särskilt uppmärksam när det gäller mörk choklad som kan innebära livsfara för din hund. Den höga kakaohalten innehåller teobromin, ett ämne som är giftigt för hunden. En hund på 10 kg kan äta upp till 40 gram mörk choklad utan allvarligare konsekvenser. För den ljusa chokladen ligger gränsen runt 100 gram, säger Lotta Möller, veterinär.

Och så har vi det där med julrosor, julstjärnor, hyacinter och andra fina blommor så vi förknippar med julen - innan du köper en växt och om du har ett djur hemma, bör du kolla upp om den är giftig. Djur, och kanske framförallt katter, äter gärna på växter.

Jul