Annons

- En resa till varmare länder eller till fjällstugan kan vara en skön avkoppling, men allt fler får med sig vägglöss hem från semestern, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.Om du drabbas

Tips för att undvika vägglöss på resan
.

- Ta en titt under sängen och titt..

Om du drabbas

Tips för att undvika vägglöss på resan
.

- Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.


- Ställ resväskan högt och långt ifrån sängen.


- Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån eller garderoben.


Tips för att undvika vägglöss vid hemkomsten


- Tvätta kläderna i 60 grader om det är möjligt. Övrig packning kan läggas i plastpåsar i frysen i en vecka.


- Föremål kan även värmebehandlas i torkskåp i väl förslutna plastpåsar i 60 grader under minst en timme.


- Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och stoppa den i frysen under en vecka. Släng den därefter i soptunnan.

Under julledigheten reser svenskarna mer, och därmed ökar risken att få med sig väglöss hem.

Saneringarna ökade

Annons

I Jönköpings län ökade antalet saneringar av vägglöss under perioden 2015 till de första 11 månaderna 2016 med 68 procent. Totalt genomfördes 456 saneringar under årets första 11 månader.De senaste åren har antalet saneringar av vägglöss ökat i landet. Anticimex genomförde 14375 saneringar under årets första 11 månader, vilket var en ökning med hela 14 procent jämfört med helåret 2015.Med i packningen

- Vägglusen följer ofta med i packningen hem från resan. Den kan inte hoppa eller flyga utan förflyttar sig krypande. Under nattens mörka timmar kommer vägglössen fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod av. I brist på föda kan en vägglus gå i dvala i upp till ett år.- Gör allt du kan för att undvika att få med vägglöss hem. Har du väl fått vägglöss behöver du professionell hjälp att bli av med dem, säger Håkan Kjellberg.