Jag träffar Hasan Ülker i hans bilhall H&H bil på Momarken, Torsvik, strax utanför Jönköping. Här har hans företag huserat sedan ett par år tillbaka. Men resan hit har varit allt annat än spikrak.

Om Hasan Ülker:

Ålder: 47.

Bor: Råslätt.

Familj: Hustrun Hadan och döttrarna Elif, 6, och Eylün, ..

Om Hasan Ülker:

Ålder: 47.

Bor: Råslätt.

Familj: Hustrun Hadan och döttrarna Elif, 6, och Eylün, 3, samt dottern Shirin, 20, från ett tidigare förhållande.

Gör på fritiden: Umgås med familjen – gärna på Leos lekland, i Stadsparken eller på Asecs.

Läser helst: Nyhetstidningar.

Ser på tv: Nyheter.

Hasan växte upp i en fattig familj i Turkiet, vilket gjorde att han inte fick möjlighet att studera vidare trots bra betyg i skolan.

1997 kom han till Sverige och Göteborg, då 24 år gammal. Under sina första två år i det nya landet gick han in för att lära sig det svenska språket, ta svenskt körkort och skaffa sig en inkomst.

Annons

– Mitt första jobb i Sverige gick ut på att gå runt på stan med en ryggsäck och sälja parfymer åt ett företag. Jag blev stoppad av polisen flera gånger då de trodde att jag jobbade svart, säger Hasan Ülker och skrattar åt sina minnen.

2007 flyttade han och familjen till Jönköping utan vare sig jobb eller bostad.

– Jag har alltid haft inställningen att det ordnar sig. Det finns ingen anledning att vara rädd. Vad är det värsta som kan hända? Jo, att du misslyckas. Och vad händer om du misslyckas? Jo, du lär dig något, säger Hasan Ülker.

Och nog skulle det ordna sig. Familjen lade ett bud på en lägenhet i Bankeryd innan det var visning och de fick den. Därefter packade Hasan sin ryggsäck med 15 stycken CV:n och en liten
 matlåda – sedan tog han cykeln och trampade runt till alla företag på Torsvik.

– I Turkiet är det vanligt att man knackar dörr när man söker jobb, men jag har förstått att det inte är lika vanligt i Sverige.

Flera jobberbjudanden

Men det visade sig vara en lyckoträff. Cykelturen resulterade nämligen i tre jobberbjudanden.

Hasan började arbeta på Ikea där han redan efter tre månader uppgraderade sin tjänst till så kallad ställföreträdande förman. Men så kom den stora varslen och Hasan var tvungen att gå.

Trots bakslaget slocknade inte hans kämpaglöd. Hasan bestämde sig för att ta lastbilskörkort och tog därefter en ny vända på sin cykel med sina CV:n i ryggsäcken. Även den här gången resulterade det i en anställning.

”Om inte i dag, så när?”

Men någonstans inom Hasan spirade drömmen om eget
 företag. 2015 blev visionen så stark att han bestämde sig för 
att sluta tänka ”inte just nu” och istället tänka ”om inte i dag,
 så när?”

– Jag tog kontakt med Nyföretagarcentrum Jönköping för att
 få hjälp att komma igång.

Snart hade Hasan startat H&H Bil AB med försäljning av begagnade bilar. Den första lokalen på Haga växte han snabbt ur och han flyttade då till en större på Momarken, Torsvik i Jönköping.

– Det här var från början endast en risig lagerlokal, men jag såg bara takhöjden.

Lokalen totalrenoverades med nytt golv, fönster, nya portar och asfalt på gården utanför. Snart kunde H&H Bil flytta in.

Hasan Ülker har tagit sig långt med inställningen att det ordnar sig.
Foto: Alexandra Locking

Men än var det inte dags för Hasan att lätta på gasen.

– Jag kände att jag ville utöka min verksamhet med något mer. Jag ville inte bara stå på ett ben. Jag bestämde mig för att komplettera min bilhall med biltvätt och bilvård. Jag såg ett behov av det här på Torsvik. Det fanns inget liknade så potentialen var stor.

Sagt och gjort. I dag står tvätthallen Torsviks Bilvård på plats och Hasan har redan ett tjugotal företag som fasta kunder.

I takt med att företaget växer kommer Hasan inom kort behöva anställa en person i företaget.

– Mitt mål är att tvätthallen ska få ta upp en större del av företaget i framtiden. Men totalt sätt vill jag inte bli större än vad jag är i dag.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app