Annons

20 augusti började det skandinaviska flygbolaget Air Leap trafikera sträckan mellan Jönköping och Arlanda. Sedan dess har bolaget haft två flighter i vardera riktning varje vardag. Men nu på fredag går den sista turen. Därefter läggs linjen ner.

– Det stämmer, jag fick informationen för bara någon timme sedan. Det är naturligtvis jättetråkigt, men jag är inte helt förvånad. Jag har via passagerarsiffrorna sett att Air Leap haft det tufft under hösten, och får man inte lönsamhet är det svårt att driva trafiken. Historiskt har det varit svårt att ha två bolag som trafikerar Jönköping-Stockholm.

Air Leap bekräftar att det är dåliga passagerarsiffror som ligger till grund för beslutet.

– Det beror på att vi har haft en dålig beläggning under en längre tid. Därför så har vi tagit beslutet att lägga ner linjen, säger Air Leaps vd Magnus Ivarsson till Jnytt.

Annons

– Vi provade det här under nästan ett halvår men vi kom fram till att underlaget är för litet.

Finns det något ni hade kunnat göra annorlunda?

– Nej, vi har ju flugigt den här linjen på marginalproduktion. Vi känner att den tidtabellen som vi har kunnat erbjuda inte har varit nog attraktivt. Vi har inget annat sätt heller att slänga in den i systemet. På grund av det så har vi fått avsluta trafiken, säger Ivarsson.

"Gjort vad vi kunnat"

Beskedet innebär att det bara finns ett bolag, BRA, som flyger mellan Jönköping och Stockholm. Deras flighter går till Bromma, och inte till Arlanda.

Jönköping Airport kommer inte jobba aktivt med att hitta ett alternativ till BRA, enligt Rony Forsberg.

– Nej, det gör vi inte. Vi har försökt stötta både Air Leap och BRA, och vi har gjort vad vi kunnat i vår lokala marknadsföring. Men flygbolagen själva måste göra bearbetning av marknaden, och här märker vi skillnad mellan bolagen. Air Leap har inte haft någon säljrepresentant som bearbetat marknaden i Jönköping, medan BRA har en säljorganisation som kontinuerligt gör aktiviteter. Det har naturligtvis gett resultat i bokningsläget. Syns du, finns du – syns du inte, finns du inte, säger han.

Kan utöka trafiken

BRA har i dagsläget tre dagliga flighter i vardera riktning mellan måndag-torsdag, fyra på fredagar och en på söndagar.

– Deras ambition är att snarare satsa ytterligare på flygtrafiken i Jönköping, det kan vara så att de utökar sin trafik. Men jag har inte hunnit prata med dem än eftersom det här är så färskt, säger Rony Forsberg.

Kan boka om via BRA

BRA meddelade i ett pressmeddelande på onsdagen att resenärer med Air Leap kostnadsfritt kan boka om sitt flyg.

Möjligheten att boka om finns fram till måndag och gäller för resor till och med 31 mars.

Flygen bokas om via Air Leap.