Annons

Rony Forsberg hade ett brett leende på läpparna när han skyfflade i väg en bunke grus från sin spade för att markera starten på utbyggnaden av Jönköping airport.

– Hela den här utbyggnaden är jätteviktig för vår framtid, säger Forsberg.

Flygplatsens vd tog det första spadtaget tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) och Thomas Bäuml, styrelseordförande för Jönköping airport, på måndagen.

Utbyggnaden innebär bland annat att Jönköping airport nu kommer få kapacitet att hantera både större fraktflyg och charterflyg.

– Det är ett önskemål från de som opererar här, säger Forsberg.

Jönköping airports vd Rony Forsberg säger att utbyggnaden är nödvändig för flygplatsens framtid.
Foto: Adam Jönsson

Startskottet på bygget kommer ett drygt halvår efter att kommunfullmäktige ställt sig bakom förslaget i en omröstning i juni.

En stor del av politikerna var positiva till förslaget där bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet ställde sig emot att godkänna den föreslagna utbyggnaden.

Annons

– Flygplatsen är viktig för Jönköping som är ett stort logistiskt nav i södra Sverige. Vi har haft en växande frakttrafik och har mycket transporter när det gäller frakt ifrån den här regionen. Men flygplatsen spelar också en roll i att locka hit möten och evenemang men också för näringslivet att kunna transportera sig, säger Ann-Marie Nilsson (C).

Utbyggnaden av flygplatsen kommer mitt i den pågående miljödebatten där flygtrafiken sedan många år varit omdiskuterad.

Flygplatsanställda och övriga intresserade var på plats för att bevittna det första spadtaget.
Foto: Adam Jönsson

Men en flygplats som kan ta emot större flygplan betyder per automatik inte att miljön blir sämre, säger Forsberg.

– Det är viktigt att flyget tar sitt ansvar och jobbar hårt för att möta de miljökrav som kommer. Vi själva jobbar jättehårt med att bli en grön flygplats. Vi har bland annat solceller på hela vårt terminaltak. Vi är självförsörjande på energi. Vi bygger nu i utbyggnaden en helt ny bränsleanläggning för att hantera biobränsle. Det sker en hel del satsningar, säger Forsberg.

– Större flyg är nu allt mer effektiva. De här nya stora Dreamlinerflygplanen har sänkt bränsleförbrukningen med 40 procent jämfört med motsvarande flyg av äldre modell.

Utbyggnaden av flygplatsen kommer bland annat innebära större vändzoner och uppställningsplatser. Den är ett led i utvecklingen för att göra Jönköping airport till en så kallad Kod E-flygplats.

Satsningen beräknas kosta runt 30 miljoner kronor.

Läs även

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app