Annons

Jönköpings BK har haft svårt med nyrekryteringen av spelare, vilket resulterat i att ungdomsverksamheten knappt gått att hålla ihop. Det har helt enkelt inte funnits underlag för att bygga träningsgrupper, trots att vissa årskullar ibland slagits ihop med varandra. Ett faktum som även har påverkat A-laget, där inflödet av nya talanger varit skralt de senaste säsongerna.

Men under det senaste året har klubben fått ett rejält uppsving – mycket tack vare att många asylsökande kom till Jönköpings kommun under 2015.

Ett större antal ensamkommande ungdomar från framför allt Syrien och Afghanistan ingår sedan en tid tillbaka i klubbens ordinarie verksamhet och plötsligt är föreningen mycket mer livskraftig än tidigare.

”Handlar om överlevnad”

Annons

– Det handlar inte om att vi gör någon en tjänst. Tvärtom behöver ju vi, precis som alla andra, nytt blod för att hålla kvaliteten uppe i vår verksamhet. Om vi inte lyckas rekrytera pojkar och flickor i yngre åldrar, hur ska då vårt A-lag försörjas med nya spelare? I slutändan handlar det om föreningens överlevnad. Därför är det här helt självklart för oss, säger Sebastian Kvist, kassör i JBK.

Den här integrationssatsningen skiljer sig från andra liknande projekt. Det menar David Larsson från den obundna stiftelsen Sverige United. Stiftelsen har beslutat att stötta JBK för de utlägg som hittills gjorts gällande utrustning och material i projektet.

– Hittills har vi inte sett något så här lyckat exempel på att nyanlända och etablerade svenskar mixas i samma lag. Vanligtvis brukar klubbarna skapa renodlade sektioner för asylsökande, med förhoppningen om att några av spelarna på sikt ska gå in i den ordinarie fotbollsverksamheten, vilket tyvärr inte alltid blir fallet, säger David Larsson.

Spelat med a-laget

I JBK finns det runt 25 asylsökande i verksamheten, och ett par av dem har redan provat på a-lagsspel. P00-laget tränar tre gånger i veckan och deltar även i seriespel.

– Jag tänkte lägga ner laget förra hösten, men sedan kom det fler och fler och vid inomhusträningen vid jul var vi 25 personer. Nu har vi ett nytt lag, och det är i stort samma killar som har varit med hela tiden. De allra flesta kan fotboll, men man får kämpa med regel och samspel, säger tränaren Mats Hällvall, som konstaterar att det skiljer sig en del att träna ett lag som till stora delar består av flyktingpojkar.

– Ja, jag får presentera laget, övningar och nästa träning på den här whiteboardtavlan. En annan utmaning är att ta oss till bortamatcherna. Vi kan ta bussen de flesta gångerna eftersom de flesta lagen kommer från Jönköpingstrakten, men vid något tillfälle har vi fått hyra en minibuss.

JBK