IQ har beställt en undersökning av Norstat, och totalt har 2 927 föräldrar med barn mellan 13-17 svarat.

- Skolavslutningen är ett tillfälle då många unga testar alkohol för första gången. Som vuxen har man ett stort ansvar men även möjligheter att se till att det inte blir så, säger Juan-Pablo Roa, VD på IQ.

Att inte köpa ut minskar oron

I Jönköping tror 52 procent av de svarande att deras barn kommer dricka sig berusade innan de fyller 18. Genomsnittet låg på 61 procent. Även på frågan om föräldrarna tror det är vanligt att barn under 18 dricker i samband med skolavslutningar ligger Jönköpingsföräldrarna under genomsnittet. Det är allmänt stora skillnader regionalt.

- Även om det skiljer sig mycket åt hur mycket, så är många tonårsföräldrar runt om i landet oroliga inför skolavslutningen. Att prata med sin tonåring om alkohol, sätta tydliga förväntningar och framför allt inte köpa ut minskar både den egna oron och risken för att de dricker alkohol, säger Juan-Pablo Roa.

Annons

På frågan om föräldrarna är oroliga över att sitt/sina tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med skolavslutningen, svarade 47 procent av Jönköpingsborna ja. Vilket, tillsammans med Halland och Jämtland, är högst i Sverige.

Skolavslutningarna är ett tillfälle då många dricker alkohol för första gången.
Foto: Henrik Montgomery/TT