Den tiden som många barn har längtat efter är här, sommarlovet. Men för de barn som lever i familjer som har ont om pengar kan det istället vara en jobbig tid. Flera av kompisarna åker iväg på semester medan de själva är hemma.

Nya siffror från Kronofogden visar att 5200 barn i Jönköpings län lever i familjer där minst en av föräldrarna har skulder från Kronofogden.

Anna-Karin Lindahl arbetar med att förebygga skuldsättning hos Kronofogden och menar att det är viktigt att prata med barn om ekonomi, så att de inte tror att ansvaret ligger på dem ifall familjen har svårt att få pengarna att räcka till.

– Lika viktigt som att uppfostra barnen om andra saker, lika viktigt är det att prata om pengar och varför det ser ut på ett visst sätt i familjen, säger hon i ett pressmeddelande.

Annons

Samarbete med Bris

Kronofogden och Bris, Barnens rätt i samhället, samarbetar sedan ett och ett halvt år tillbaka för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi. Barn kan ringa till Bris anonymt, då det inte syns på telefonräkningen, på gratisnumret 116 111, chatta, mejla och skriva inlägg på Bris hemsida

– Bris kan inte hjälpa till med pengar, men vi kan ge barnen stöd i hur de kan hantera känsliga situationer. Till exempel när de inte kan följa med på utflykter eller andra aktiviteter för att familjen inte har råd. Vi kan exempelvis föreslå saker som inte kostar pengar och berätta att kompisarna ofta är mer förstående än de tror, säger Catarina Nylund, kurator på Bris.

Jönköping 1 683

Habo 100

Mullsjö 139

Jönköping 1 683

Habo 100

Mullsjö 139