Annons

På tisdagen meddelade de styrande allianspartierna att de skrotar planerna på en ny fotbollsarena på Jordbron. I stället vill man utreda alternativen Råslätt och Stadsparken. Det är något som kan sätta käppar i hjulet i J-Södras strävan att få dispens för att få spela sina matcher på Stadsparksvallen även under 2017.

– Det innebär att föreningen måste komma in med en ny dispensansökan. Normalt sett måste man visa att det finns ett beslut antingen på att det ska byggas en ny arena eller att den befintliga ska rustas upp, säger Gerhard Sager, ordförande i Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté.

"Inte räckt tidigare"

Kommunen ska utreda två alternativ – räcker det för att få dispens?

– Det har inte räckt tidigare, utan vi vill ha konkreta beslut om nybyggnation. Den här säsongen fanns det inget beslut, så därför sköt vi beslutet till förbundsstyrelsen som nöjde sig med planerna på en ny arena. Men det kan bli en annan sak nu.

Vilka skäl kan förlänga dispensen?

Annons

– Det var ett speciellt fall eftersom underlaget för att ge dispens inte var fullständigt. Det fanns plan över en finansiering men inget beslut, så därför gav styrelsen bara för den här säsongen. För att tävlingskommittén ska ge dispens måste det finnas ett beslut. Det är vi tydliga med.

Inget slutdatum

Tar förbundet hänsyn till vilka konsekvenser det kan ge en förening att spela på annan ort?

– Det är inte förbundets sak att kompensera föreningar, men jag kan hålla med om att det inte är bra för fotbollen att klubbar inte spelar på sin hemmaarena. Men det finns krav på vad som gäller och det har föreningarna varit med på. J-Södra får förhålla sig till de regler som finns.

Något slutdatum för när J-Södra måste ha skickat in sin dispensansökan finns inte.

– Den måste ha kommit in i rimlig tid innan den allsvenska seriestarten. Men om de är beredda på att det blir ett nej och att man har bokat upp och kan flytta till en annan arena räcker det med en vecka kvar till seriespelet, säger Gerhard Sager.

Läs mer: Oro i J-Södra efter kommunens velande

Ladda ner Jnytts app - först med det senaste