Annons

Det nybyggda rikslagret på Torsvik kommer fullt utbyggt att hantera cirka 50.000 kollin om dagen, vilket kan jämföras med det gamla lagrets maxkapacitet på 35 000 kollin.

– Vi räknar med att det nya automatiserade färskvarulagret kommer att skapa nya jobb på sikt. Visst är vi en stor arbetsplats då vi är strax över 100 kollektivanställda inräknat chaufförer, tjänstemän och andra. Vi är igång dygnet runt sju dagar i veckan, berättar Peter Axelsson, platschef på Axfood.

I nuläget blir det dock inga nyanställningar.

– Automationslösningen ersätter ju lite plockare, men de får i stället andra arbetsuppgifter. Vi frigör en yta på den manuella sidan och detta gör att vi kan få in nya artiklar och utöka bemanningen, förklarar Peter Axelsson.

Automationslösningen kommer att förse Axfoods butikskedjor i landet med färska varor, även de som används för färdiga måltidslösningar och deliprodukter, något som alltmer efterfrågas av svenska konsumenter.

Annons

Långsiktig strategi

– Det här är första steget i en långsiktig strategi där vi utvecklar hela varuflödet, bland annat genom att automatisera stora delar av det traditionella lagerplocket. En effektiv och dynamisk logistik tillsammans med utveckling av sortimentet är en viktig del i ett förbättrat kundmöte för våra kedjor Willys och Hemköp, säger Nicholas Pettersson, vd för Dagab, i ett pressmeddelande.

Även om invigningen skedde under torsdagen, så har de anställda varit i de nya lokalerna sedan månadsskiftet augusti/september.

– Det här har inneburit att lokalerna fått ett ansiktslyft, säger Peter Axelsson.

Dagabs rikslager för färskvaror är 10.775 kvadratmeter stort och 120 anställda jobbar där.