Annons

Om mindre kommuner skulle slås ihop till större så skulle det bli billigare för skattebetalarna, en mängd administration skulle försvinna och medborgarna få mer service för pengarna.

Det menar tankesmedjan Intelligence Watch som presenterat en rapport där det föreslås att landets 77 kommuner i södra Sverige ska bli 44. I Jönköpings kommun skulle de 13 kommunerna bli 6.

Måste välja nya namn

Här föreslås Jönköpings kommun få ett invånarantal på 155 000 genom att slås ihop med Habo och Mullsjö. Gislaved föreslås slås ihop med Gnosjö och Värnamo med Vaggeryd. De fem höglandskommunerna skulle bli två kommuner. Sävsjö och Vetlanda skulle bli en medan Nässjö, Eksjö och Aneby skulle slås ihop. Däremot skulle Tranås fortsatt vara självständigt då man även valt att stå utanför Höglandsförbundet.

Annons

Anders Olshov, ekonom på tankesmedjan säger till SVT Nyheter att tiden verkar för att vi i framtiden kommer att få se större kommuner. Redan i dag finns det samarbeten mellan många kommuner bland annat när det gäller räddningstjänst och renhållning. Men innan det skulle bli aktuellt med kommunsammanslagningar så måste alla politiker vara överens och kunna enas om namn på de nya kommunerna.