Annons

Vi har tidigare skrivit om nedläggningshotet över Grennaskolan. I dag presenterade Alliansen sitt förslag gällande skolans fortsatta verksamhet och utveckling.

- Vi kan inte blunda för den verklighet som vi befinner oss i. För att man ska kunna driva en skola krävs att man har elever och det har minst sagt blivit en bristvara på Grennaskolan, sade kommunalråd Andreas Sturesson (KD) under dagens presskonferens.

Två sökande till höstterminen 2017

Annons

Grennaskolan är ett av tre riksinternat i landet och har funnits sedan 1963. Bakgrunden till planerna på nedläggningen är det ekonomiska underskottet och att endast två elever sökt till hösten. Nu föreslår Allianspartierna att Grennaskolan ska avvecklas.

Elever som i dag studerar på skolan kommer enligt Alliansens förslag ges möjlighet att slutföra sin utbildning och examineras vid Grennaskolan. Antagning av elever till årskurs 1 vid skolans gymnasieprogram ska upphöra till höstterminen 2017.

Vill sluta långsiktigt avtal med JU

I Alliansens förslag ingår också att ett lågsiktigt avtal sluts med Jönköping University som i dag hyr undervisningslokaler och internatboende för de 85 utlandsstudenter som går ett förberedande program och lär sig engelska vid Grennaskolan.

- Vi avvecklar Grennaskolan så som vi historiskt sett känner den, sade Sturesson under presskonferensen.

Missa inte filmen från presskonferensen.