Klockan 00.21 natten till måndagen gjorde polisen tecken åt en förare i en personbil att stanna på riksväg 40 Göteborgsbacken i höjd med Axamo i Jönköping. Polisen hade fått uppgifter om att föraren tidigare hade gjort sig skyldig till ett trafikbrott, vilket var anledningen till att man ville prata med honom.

– Föraren stannade inte vid stopplikt vid en bensinstation. Det såg en polispatrull och det var skälet till att man ville stoppa föraren. Redan i det skedet upplevde polisen att föraren körde fort och man började förfölja honom, berättade Björn Öberg, presstalesperson vid polisen för Jnytt i samband med händelsen.

Nu har dock pojken, som är hemmahörande i Västra Götaland släppts.

– Han blev släppt ganska snart, han var bara 16 år gammal och sådana kan man inte frihetsberöva många minuter, säger åklagaren Anders Brokelind till JP.se.

Annons

OBS: Genrebild.
Foto: Elin Elderud

16-åringen var till en början misstänkt för dråpförsök, den brottsrubriceringen har nu ändrats till framkallande av fara för annan.

Narkotikabrott

I bilen fanns ytterligare en 16-årig man och en 15-årig flicka. Det finns inga uppgifter om att de ska ha skadats vid kollisionen, och de ska ha blivit hämtade av vårdnadshavare. Samtliga föräldrar och sociala myndigheter har blivit underrättade om händelsen.

De andra två passagerarna i bilen fick också följa med för provtagning då även dessa misstänks för att ha varit narkotikapåverkade, eget bruk. I nuläget är det endast narkotikabrott som passagerarna misstänks för.