Annons

På måndagsförmiddagen sattes spaden i jorden inför byggstarten av brf Glasblåsaren, som blir den allra sista av HSB:s bostadsrättsföreningar på Kålgårdsområdet i Jönköping.

Det här var även sista spadtaget för HSB Götas vd Henrik Zäther, som efter 13 år går vidare och blir vd för HSB Projektpartner, samt för Peter Ström och Peter Syrén på Peab som svarar för bygget.

– Det känns fantastiskt roligt att sätta igång det här bygget, det är väldigt kul att göra det här sista bygget. Jag tycker att det har blivit bättre och bättre för varje gång vi har byggt, och det känns roligt att sluta med det här. Det har skett en fantastisk utveckling här i centrala Jönköping, säger Zäther.

Två års byggtid

brf Glasblåsaren kommer att innehålla 39 lägenheter och de beräknas vara färdigbyggda våren 2019 eftersom det är en byggtid på två år.

Varje lägenhet får egen tvättmaskin och torktumlare, och dessutom kommer det finnas en gemensam tvättstuga. Det kommer även att byggas ett garage med 37 platser och tre ytparkeringar vid infarten samt tre cykelparkeringar.

Annons

– Det är inget fel på det vi byggde innan, jag tycker att det vi har gjort har varit fantastiskt. Men i de senaste byggena har vi lagt ner mer krut på den yttre miljön och på innergårdarna. Den här gången har vi satsat på glasfasad, skifferfasad och belyst konst i varje trappuppgång. Efter ett tag får vi en känsla av vad folk efterfrågar, säger Zäther.

Men smakar det så kostar det. Den billigaste lägenheten – en tvårummare på 76 kvadratmeter – går på drygt 2,6 miljoner kronor, och den dyraste – en femrummare på 203 kvadratmeter – kostar lite mer än 5,5 miljoner.

”Kostar mer att bygga nu”

Men priset tycks inte ha haft en avskräckande effekt.

– Det har funnits 1 100 intressenter, nästan uteslutande bosparare, och i princip alla lägenheter är sålda. Det har funnits en enorm efterfrågan på bostadsmarknaden under många år, och det har egentligen bara ökat, konstaterar Henrik Zäther.

Är det någon speciell målgrupp som har visat intresse för de här lägenheterna?

– Det har varit väldigt blandat. De som har tecknat en lägenhet har successivt blivit yngre och yngre. För några år sedan var det nästan bara folk som hade bott i villor som tecknade en lägenhet, men nu har det gått längre ner i åldrarna. Den här gången har både äldre och yngre personer tecknat en lägenhet.

Att lägenheterna har blivit dyrare förklaras även av att byggkostnaderna har ökat.

– Det kostar tre gånger så mycket att bygga nu, vi närmar oss en kostnad på 50 000 kronor per kvadratmeter. Allting har blivit dyrare. Det är väldigt mycket som påverkar, bland annat markkostnader och entreprenadpriser. Men vi har sagt att det är viktigt att det blir bra, att det ska bli snyggt, säger Pierre Krusing, byggchef på HSB Göta.

JnyttTV. Intervju med HSB Götas byggchef Pierre Krusing.