Notan på Kommunals förbundskontors årliga julfest 2014 landade på 332 807 kronor. Enligt Aftonbladet gick bara alkoholen på närmare 110 000 kronor. En fest som finansierades med avgifter från lågavlönade medlemmar - som bidrar med över en miljard kronor per år i medlemsavgifter.
Den årliga festen arrangeras traditionsenligt på fackförbundets egen konferensanläggning på ön Marholmen, söder om Norrtälje.
Där bjuds tjänstemän och styrelse på både julbord, två nubbar per person, öl, vin och drinkar i baren - och det är bara toppen av ett isberg.

Annons

Ställer sig bakom
Kommunals kassör Anders Bergström uppger till Aftonbladet att all representation sker med måtta. Något som Cecilia Ljungqvist, ordförande på Kommunal i sydväst ställer sig bakom.
- Det här är en bild som jag inte känner igen över huvud taget. När tidningen vinklat det på det här sättet låter vi som en mindre bra organisation. Förtroendevalda gör fantastiska saker varje dag och det är det som fackförbundet handlar om, säger hon.
Vad tycker du om att medlemmarna bekostar sådana här typer av fester?
- Jag kan inte säga att jag har koll på varenda krona men detta är en felaktig beskrivning av hur man brukat medlemmarnas pengar.
Men 332 807 kronor är en ganska stor summa?
- När du säger det på det viset kan det låta som mycket pengar men vi är många anställda på hela förbundskontoret och ett julbord kostar pengar. Det vet alla. Det här är årets personalfest och jag har inga synpunkter på det.

"Strålande ordförande"
Både Kommunals ordförande Annelie Nordström, kassör och tredje vice ordförande Anders Bergström har även semestrat på ön Marholmen och Grosshandlarvillan utan att betala för sig.
Enligt Aftonbladet visar en rad fakturor hur fackpamparna inom Kommunal utnyttjar anläggningen under sommartid utan att betala. På Kommunals hemsida skriver Anders Bergström:
"Jag har vid några tillfällen sedan 2012 övernattat privat på Marholmen utan att ha fakturerats för detta. Även Annelie Nordström har vid ett tillfälle, på grund av ett misstag vid bokningen, inte fakturerats för en privat övernattning. Detta är olyckliga förbiseenden, som genast ska rättas till".
- Jag har fullt förtroende för både Anders och Annelie, som är en strålande ordförande och som har förflyttat oss framåt, säger Cecilia Ljungqvist i Jönköping.
Vad tror du att medlemmarna tänker just nu?
- Som det framställts kan jag förstå om förtroendet svajar. Men jag hoppas att medlemmarna - som består av kloka människor - kan ha perspektiv och inse att vi är en stark fackförening med fantastiska företrädare, säger Ljungqvist.

Lämnar uppdraget
Vid en presskonferens under onsdagen meddelades det att Anders Bergström lämnar uppdraget som förbundskassör och tredje vice ordförande i Kommunal och andra uppdrag som är knutna till denna position. Ljungkvist var med på den London-resa somvar en av anledningarna till att Anders Bergström avgick..