Annons

Försvarsmakten genomför nu en operation med dykare och en sonarfarkost i Tenhultsjön i jakt på sprängmedel som har dumpats. Historisk dokumentation visar var i sjön sprängmedlen ska vara placerade. Detta kan man läsa om i Jönköpings-Posten den 9 november.

“Vi försöker utröna riskerna” säger Rasmus Andersson, chef för Områdesgruppen till Jönköpings-Posten.

I tidningen kan man läsa att det enligt historisk dokumentation finns 17 lådor med cirka 400 tändrör i Tenhultasjön.

På tidningens fråga “Hur tänker du kring att det finns en populär badplats bara några väl avvägda stenkast härifrån? svarar Rasmus Andersson ”Riskerna med det som ligger här är väldigt små. Det finns ingen anledning att inte bada vid badplatsen. Min kommentar till detta svar är: Så länge det finns minsta lilla risk, så kan det hända som inte kan hända, eller hur? Och när det händer - vad gör man då?

Annons

Av artikeln framgår att Försvarsmakten scannar av botten med en obemannad sonarfarkost. Farkosten har ett avancerat ekolod. Därefter går dykare ner och kontrollerar.

Vidare säger Fredrik Palmquist, flottiljchef för fjärde Sjöstridsflottiljen där röjdykardivisionen ingår att operationen är som en städuppgift. Han fortsätter: “Vi gör det här på ett systematiskt sätt med ett antal insatser under året. Vi tar ett vattendrag i taget säger han.”

Mina tankar går nu till Vättern. Och då frågar jag Försvarsmakten: vad finns på Vätterns botten, som är ett resultat av försvarets verksamhet?

Var finns det i Vättern?

Är det dags nu att rensa upp Vättern?

Det får inte var så “att det som inte syns inte finns”. Sanningen måste fram. Därför kräver mina frågor svar från Försvarsmakten. Svara nu!

Hans Mannefred

Folkbildare/samhällsdebattör