Folkhälsomyndigheten har gått ut med att fallen av influensa troligen kommer att öka under januari månad. Det för att många återvänder till sina jobb och skolorna drar igång efter julledigheten. Region Jönköpings län rekommenderar alla som är i riskgrupperna att vaccinera sig - och nu är sista chansen.

– Jag vill verkligen rekommendera dig som tillhör en riskgrupp och missat att vaccinera dig att göra det så snart som möjligt, säger t f smittskyddsläkare Malin Bengnér.

– Det tar visserligen två veckor innan vaccinet verkar, men det är inte för sent. Ring din vårdcentral och fråga när du kan komma.

Kan fortfarande vaccinera

Annons

Från och med oktober har man kunnat vaccinera sig och det är många som har gjort det. Regionen beställde i jämförelse med förra säsongen fler doser.

– Förra säsongen var länets äldre invånare bäst i Sverige på att vaccinera sig och det är vi väldigt glada över, säger Malin Bengnér.

– Ju fler som får vaccinet, ju färre blir sjuka i influensa, men om man ändå smittas blir symptomen oftast lindrigare. Gamla, sköra personer kan drabbas mycket hårt av influensa och ofta ännu svårare av följdsjukdomarna, till exempel lunginflammation.

I riskgrupperna ingår bland annat personer äldre än 65 år, personer med hjärtsjukdomar, lungsjukdomar eller diabetes, gravida kvinnor och de som lever med kronisk lever- eller njursvikt.

Undvik smitta

Hur undviker man att smitta andra? En viktig del är att hålla sig hemma om man är sjuk. Stanna hemma från förskolan, skolan och arbetet tills febern varit borta i minst ett dygn. Vissa personer får inte så starka symptom på influensan så det kan vara bra att stanna hemma även om man bara är lite hängig och förkyld.

– För att skydda dig mot att bli smittad bör du tvätta händerna med tvål och vatten lite extra ofta så här i influensatider, framför allt i samband med toalettbesök, innan du äter och efter att du snutit dig.