Annons

Det rör sig bland annat om slopade inkast, retreatlinjer, sarger och perioder.

Svenska fotbollförbundet har sedan 2015 jobbat med ett förändringsarbete kallat för ”Fotbollens nya spelformer”. Från årsskiftet har ett antal nya regler trätt i kraft, vilket Sveriges radio var först med att rapportera.

Bland annat kommer 6–7-åringar att spela 3 mot 3 på en mindre plan där även en sarg eller ett nät kan användas för att inkapsla planen. Anledningen är att barn i den här åldern oftast har fokus på bollen och inte omgivningen runt sig. Att ha ett nät eller en sarg är inte obligatoriskt.

I spel 5 mot 5 – en spelform för 8–9-åringar – och 7 mot 7 – en spelform för 10–12-åringar – införs en så kallad retreatlinje. Motståndarspelarna måste stå bakom denna linje vid inspark för att laget som slår insparken lättare ska kunna sätta i gång spelet.

Annons

I de två ovan nämnda spelformerna samt i 9 mot 9 kommer matcherna också avgöras i tre perioder jämfört med två halvlekar.

Smålands fotbollförbund har sedan förra året varit i kontakt med distriktets klubbar för att ha en dialog kring förändringarna som nu har trätt i kraft.

Hittills har det varit en positiv respons från föreningarna.

– På det stora hela är det positivt. Av de 115–120 föreningar som jag hunnit träffa det här året är det ingen som har ställt sig upp och sagt att detta kommer förstöra fotbollen, säger Patric Eriksson, ansvarig för barn- och ungdomsfotboll vid Smff.

I en intervju med Sveriges radio säger Mika Sankala vid Svenska fotbollförbundet att det finns vuxna som kommer att försöka motverka förändringarna.

Eriksson säger att det förmodligen kommer finnas personer som inte tycker om förändringarna då fotbollen är en konservativ sport men att han samtidigt inte är särskilt orolig för att det här kommer utveckla sig till ett stort problem.

Och i grund och botten handlar förändringarna om att få fler barn och unga att hålla på med idrotten längre upp i åldrarna.

– Det här förändringsarbetet är inget som görs för att det ska ställa till det för vuxna. Det är för att barnen ska få spela fotboll på rätt nivå. Det är för barnen och ungdomarnas skull. Det är det viktigaste att ha med sig, säger Eriksson.

Här kan du läsa mer om förändringarna (OBS! Extern länk).

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app