Annons

Annons

Kommunens samtliga åtta partier var representerade när Jönköpings idrottsallians tillsammans med Jönköpings kommun och Smålandsidrotten arrangerade Jönköpings idrottsriksdag för den tredje valrörelsen i rad. Inte helt otippat kom den mest omdebatterade frågan att handla om stadens idrottsarenor, med fokus på den planerade fotbollsarenan.
– Vi ser gärna att man satsar på Råslättsområdet. Det ligger bra till för en arena och det skulle kunna bli en fin storarena där, sa till exempel Folkpartiets Patrick Nzamba till Jnytt innan debatten.
Tillsammans med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är Folkpartiet inte alls övertygade om att Stadsparken är bästa alternativet, samtidigt som övriga partier vill att överenskommelsen med J-Södra skall gälla.

Inga kioskvältare
– Det känns som att man inte kan skjuta på det här mer. Det har tagit lång tid och elitfotbollen behöver en arena, säger Christina Ericsson, distriktsidrottschef för Smålandsidrotten, till Jnytt.
Hon var på det stora hela nöjd med kvällen.
– Utifrån att vi har lyckats sätta in idrott i valrörelsen så är jag väldigt nöjd. Men sedan tycker jag att vi borde prata idrott jämt, förklarar hon.
– Men det var inga kioskvältare idag. Marknadsföringsbidraget (det som har gått till Jönköpings Innebandyklubb, reds. anm.) diskuterades och lovades att titta över, men det är ju egentligen ingen stor fråga utan bara en småsumma.

Bättre kommunikation
En annan fråga som kom upp och debatterades var kommunens beslut att införa marknadsanpassade hyror för föreningar som hyr anläggningar. Dessutom var Katarina Ekberg, ordförande i Tenhults IF, på plats och lyfte fram problematiken kring att man själva driver hela Kabevallen, och alltså inte hyr anläggningen av kommunen.
– Hon pekade på att de får cirka 80 000 kronor i bidrag, men har driftskostnader på runt 400 000 kronor. Dessutom går det åt väldigt mycket ideell kraft för att få verksamheten att rulla runt.
Kvällen var lyckad och Christina menar att det finns folk som vill se arrangemanget varje år. Själv tror hon dock att lösningen ligger i en bättre dialog mellan föreningarna, näringslivet och politikerna.