Vetton Gramozi, uppvuxen i Jönköping, och Drazen Crnoja, uppvuxen i Nässjö, har själva invandrarbakgrund och känner att de vill hitta en mötesplats där både infödda svenskar och personer med invandrarbakgrund kan mötas på ett naturligt sätt, samtidigt som de vill göra något för hela staden.

I flera månader har de planerat för en fotbollscup som blandar mångfald med idrott och kultur. Förutom en fotbollscup kommer det att finnas aktiviteter som kan locka barnfamiljer, som hoppborgar, ansiktsmålning och andra aktiviteter. Det kommer även att finnas artister på plats.

– Hela programmet är inte spikat än, men det är klart att hip hop-artisten Jireel kommer, avslöjar Vetton Gramozi.

J-Södra vill nå nya målgrupper

Vetton Gramozi och Drazen Crnoja är projektledare tillsammans med Jönköpings Södra IF. Och klubbens ordförande Mats Tidstrand har nu undertecknat en ansökan om ett bidrag på 50 000 kronor för att kunna genomföra cupen.

Annons

Som kommunens enda Allsvenska fotbollförening är det naturligt för Jönköpings Södra IF att bidra till ökad inkludering. Genom denna satsning kan j-Södra nå nya målgrupper där ambitionen är att inkludera dem i fotbollsrörelsen ordinarie verksamheter samt skapa ett tryggare samhälle där "vi" är ett starkare ord än "dom", skriver klubben i sin ansökan.

Förutom fotbollsturneringen ska det även anordnas två träffar där ungdomar får spela spontanfotboll tillsammans med spelare och profiler från J-Södra. Det i ett samarbete med Råslätt SK och Öxnehaga/Assyriska.

I projektets budget går att läsa att J-Södra går in med 90 000 kronor själva. Men för att intäkterna ska nå upp till de budgeterade kostnaderna söker klubben nu ett bidrag på 50 000 kronor.

Olika bidrag

Tanken är att det ska bli en dag för hela stan oavsett ålder, yrkesgrupp, kön och bakgrund. Cupens lag kommer att sättas ihop av arrangörerna själva, då de vill se en blandning i lagen mellan nyanlända, politiker, OS-deltagare, svenska ungdomar, studenter, personer från näringslivet och liknande.

– Det blir tolv lag med tolv personer i varje lag. Det har inte varit några problem att hitta personer som vill ställa upp. De nyanlända får vi hjälp att plocka ut via en kommunen, berättar Drazen Crnoja.

Några profilerna som är klara för cupen är Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden, Frida Boklund, regionchef Företagarna, Emil Danielsson från Evenstar, Julia Sandwall från Region Jönköpings län, Mazan Alijevski, tillförordnad kultur- och fritidsdirektör i Jönköpings kommun, näringslivschef Sven Rydell, kanotisten Sofia Paldanius, Destination Jönköpings vd Patrik Olderius och kommunalråd Ilan De Basso (S).

Positiv respons

Ikea Torsvik (tycker att det är ett viktigt och inspirerande projekt).

Atteviks & Volkswa..

Ikea Torsvik (tycker att det är ett viktigt och inspirerande projekt).

Atteviks & Volkswagen (bilsponsor).

Vätterhem (står bakom spontanfotbollen den 11 augusti på Råslätt och på Öxnehaga den 16 augusti då bland annat J-Södra-profiler kommer).

Hallpressen (exklusiv mediapartner).

Craft (klädsponsor).

Ungdomsfonden.

Jönköpings Södra (Tycker att det är ett viktigt projekt).

Alpist Reklam (Står för tryck).

Bada Bing (Serverar hamburgare till 150 av cupens deltagare).

– Vi vill att lagen ska avspegla det svenska samhället. Det är därför som vi vill blanda lagen. I dag är det svårt att hitta en naturlig mötesplats där alla möts. Som ny i landet blir det lätt grupperingar. Vi är en del av den svenska integrationen och känner att vi vill ge något tillbaka. Det är vår skyldighet till det svenska samhället, säger Drazen Crnoja, som inte har sett någon liknande cup någon annanstans.

Responsen från såväl kommun som näringsliv har varit positiv.

– Jordbrovallen känns som en naturlig och neutral plats för fotbollscupen och J-Södra är en del av det hela också. Ordet zlatanera betyder att göra något med kraft, så därför känns Zlatanera cup som ett passande namn, berättar Vetton Gramozi.

Större arrangemang i framtiden

Arrangörerna hoppas att det blir ett återkommande arrangemang.

– I framtiden tänker vi oss att integrationsprojektet ska vara under en lördag och att vi kör en vanlig fotbollscup fredag till söndag då lag från södra Sverige får vara med och spela, säger Vetton Gramozi.

De understryker att de inte tror att en fotbollscup kan lösa hela integrationen, men förhoppningen är att det ska bli starten på något bra.

– Vi hoppas få in de nyanlända i samhället även efter den här cupen, säger Drazen Crnoja.