Annons

1995 klev Hasse Lindbom in som fotbollsledare på Sandagymnasiet. Nu, 23 år senare, är han ansvarig för skolans fotbollsdel och har varit skolan trogen, bortsett från ett par år då han var förbundskapten för ett pojklandslag och sportchef/tränare i J-Södra.

Han finns nu också med som U17-tränare i IF Elfsborg.

– Ja, jag har smugit in lite efter nyår. Med ålderns rätt kommer jag trappa ner lite och jag slutar på Sanda i sommar. Sedan ett par år tillbaka bor jag i Borås och det är klart, med min bakgrund i Elfsborg har jag haft lite kontakt med klubben, säger Lindbom till Jnytt.

Smyger igång under våren

Hasse Lindbom under sin tid i J-Södra.
Foto: Eric Moreau/Arkiv

Nu ingår han i klubbens akademi. En akademi där den före detta landslagsspelaren Emir Bajrami nu tar sina första steg som fotbollstränare. Hasse Lindbom berättar att han kommer vara lite av ett bollplank, men framför allt ingå i staben kring U17-laget.

Annons

– Det är där de inleder sin ordentliga elitsatsning. Jag kommer vara med lite under våren och växlar därefter upp.

Under våren gör alltså Lindbom sin sista termin på Sandagymnasiet. Han är dock tydlig med att han inte har någonting med J-Södra att göra, även om det finns ett samarbete mellan skolan och lokala klubbar. Något som innebär att det inte finns någon motsättning i att vara på Sanda och i Elfsborg samtidigt under ett halvår.

– I den här tjänsten på Sanda är jag kommunanställd och har ett totalansvar. Däremot lyssnar man in på klubbarna och ett samarbete är en förutsättning. För att ha nationellt intag måste det finnas en koppling till en elitklubb och J-Södra är alltid på plats med Stefan Jörgensen. Kopplingen finns även till Husqvarna FF och den fanns till Mariebo när Sandra Wuopio var huvudtränare där.

– Jag är inte alls med i J-Södra längre, jag var i ett sportråd tidigare, men med tanke på att jag nu går in i Elfsborg har jag ingen annan koppling mer än att jag fortfarande håller på laget och det har jag alltid gjort.

"Känner starkt för klubben"

Tommy Tomth och Hasse Lindbom.
Foto: Elin Elderud

Även Borås har ett idrottsgymnasium med nationellt fotbollsintag, men Hasse Lindbom kommer inte ha med det att göra. Sejouren i Elfsborg är inte Lindboms första då han var klubbens huvudtränare 1991-1992.

– Jag känner starkt för klubben. Det jag gillar är att den värnar om de mindre klubbarna i bygden och det är en värdegrund jag tycker om.

Vad har du fått för intryck av ungdomssektionen under tiden du varit där?

– IF Elfsborg har sedan en lång tid tillbaka tradition av att jobba på ett bra sätt. Akademin räknas som trea i Sverige och de tar fram spelare och har en god verksamhet, där ligger Elfsborg bra framme. Nu ska jag vara med och bidra och jag har lite ingångar för att utveckla arbetet.

Som bekant är det Jimmy Thelin som är huvudtränare för Elfsborg i allsvenskan, även Miguel Beas är med runt a-laget och fystränare i ungdomssektionen. Hasse Lindbom gör nu Elfsborgs Jönköpingskoppling ett snäpp starkare och säger att han, såklart, har kontakt med Thelin.

– Det har jag haft genom alla år. Han var ju tipselittränare när jag var sportchef i J-Södra under 2010. Sedan dess har jag följt honom och nu i Elfsborg kommer jag ju ännu närmare honom, det är roligt och spännande. Men oavsett vilken chefstränare klubben har så lever akademin sitt eget liv.

Vem som kommer ersätta Hasse Lindbom på Sandagymnasiet är inte klart, men en rekryteringsprocess har inletts. Och oavsett vem det blir är det nog många före detta elever som har svårt att tänka sig fotbollsgymnasiet utan Hasse Lindbom.