Annons

Imorgon, lördag, går simtävlingen Jönköping Open Water av stapeln och med på startlistan finns Jönköpings supertalang i simning, nittonåringen Victor Johansson. Han kommer simma 2800 meter i Munksjön, vilket blir en helt annan grej än bassängsimningen.

- Jag fick frågan om jag ville vara med, först var jag lite skeptiskt eftersom det kan vara kallt i vattnet och att det kan finnas en liten risk för att bli nedkyld. Men denna veckan ska det ju vara hur fint som helst så jag kände varför inte, det är kul att göra något annat ibland och det blir en bra träning, säger Victor Johansson till Jnytt.

SM ligger framför Victor Johansson och förberedelserna är igång för fullt, tävlingen på Munksjön är en av dem.

- Det blir absolut som en uppvärmning inför SM. 2800 meter blir längre än vad jag brukar simma så det blir en annan grej, säger han och fortsätter:

Annons

- Det är klart att det kommer bli tufft. Ut och simma i öppet vatten är annat än bassängsimning, det blir kallare, man måste navigera och det kan bli lite hårdare simning med lite armbågar från andra och så vidare. Men det ska bli skoj!

SM blir som en tuff träningsvecka

Onsdag den 4:e juli börjar SM-tävlingarna i Landskrona. Victor Johansson kommer tävla i samtliga tre av hans distanser, 400, 800 och 1500 meter.

- Medan alla andra går upp och vilar efter träning ligger jag kvar i vattnet. Dessa veckor innan EM, inklusive SM, blir som intensiva träningsveckor. Jag ska försöka simma så mycket som möjligt och så många lopp som möjligt för att träna på att tävla och få in momenten. För det är ju på EM det ska gå som snabbast.

Under SM är det att ge allt som gäller, och såklart är det topplaceringar som är målet.

- Så är det alltid egentligen. Det är lite av min mentalitet att alltid ge etthundra procent. Samtidigt ska jag ju öva på de moment som ska sitta perfekt under EM. Det är okej att göra lite misstag här eller där men inställningen kommer alltid vara att ge allt.


Foto: Noah Toth

Vill vinna medalj på EM

Efter SM är det Europamästerskapen som är nästa stora tävling för Victor Johansson. Det är också det som har varit i fokus en längre tid. Efter träning och SM är det meningen att formtoppen ska sitta perfekt till EM i Skottland.

- Jag har ganska höga förhoppningar på mig själv. EM i vintras gick riktigt bra där jag kom på en fjärdeplats på 400 meter frisim och femma på 1500. Då sa jag efteråt att till sommaren vill jag vara med och slåss om medaljer i EM, och jag står fast vid det. Nu på EM vill jag vara med och fajtas om medaljer.

Hur känns det att vara nitton år och slåss om medaljer på ett EM?

- Det pirrar lite i magen när jag tänker på det. Det var inte jättemånga år sedan när jag tyckte det var jättestort att vara bäst bland ungdomar i Sverige, och nu helt plötsligt är jag med och fajtas om medaljer på ett senior-EM. Det har gått så himla fort och det är nästan svårt att hänga med i det mentalt. Jag tror inte jag har förstått det ännu.

Som Jnytt skrivit om tidigare kommer Victor Johansson lämna Sverige för att bo, studera och träna i USA i Augusti. Där kommer han kombinera träning med utbildning på en skola som har haft allra flest olympiska simmare i hela USA.

VM i december är också en av de stora tävlingarna som ligger framför Jönköpingssimmaren, men det stora och långsiktiga målet för simmaren är OS i Tokyo år 2020, där drömmen om en OS-medalj inte känns långt borta.

- Det är allt fokus på Tokyo 2020. Jag menar, ett OS-guld är ju det finaste en atlet kan få. Jag har ju drömt om det sen jag var liten och fick reda på vad OS är. Nu är jag en riktigt bra bit på vägen så på OS är målsättningen samma som på EM, att slåss om medaljer.

- Visst folk kan skratta åt mig och säga att det är omöjligt och att det är skitsvårt, och det är det ju absolut men även om jag inte tar medalj detta OS har jag förhoppningsvis tagit mig en bra bit på vägen för nästa OS.

Är det viktigt för dig att ha stora mål?

- Ja, absolut. Att sätta riktigt tuffa krav på mig själv är ju tufft absolut, för om man inte lever upp till det kan man bli väldigt besviken. Men kraven får mig att göra det lilla extra, träna när mina konkurrenter slappar en fredagskväll exempelvis.

På lördagen den 30:e juni kan Jönköpingsborna alltså se det stora framtidslöftet Victor Johansson, tillsammans med många andra, simma Jönköping Open Water i Munksjön.


Foto: Noah Toth